Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Petra rädda SMT

/
  • Den sista november ska Petra Einarsson ha talat om för SMT-chefen Jonas Gustavsson vilka förändringar hon vill göra på Rör. Där ingår frågan om vilka jobb som ska bort.

”Vi har jättemånga duktiga medarbetare och vi har produkterna”

Annons

Som nytillträdd chef för produktområde Rör har Petra Einarsson, 44, från Torsåker en nyckelroll i kampen för ökad lönsamhet på Sandvik Materials Technology, SMT.

– Jag måste medge att det finns ett visst mått av press, säger hon.

Sandviks koncernchef Olof Faxander har satt press på SMT – öka vinsten annars hotar utförsäljning. När bolaget höll kapitalmarknadsdag för ett par veckor sedan upprepade han budskapet och riktade då särskilt fokus på produktområde Rör, som utgör en betydande del av SMT.

– Rör borgar för succé i SMT. Får vi inte den delen att fungera som vi vill lär det också bli svårt att få SMT att fungera, sa Faxander.

Då hade Petra Einarsson varit chef på Rör i två dagar. Hon sticker inte under stol med att hon har ett tryck på sig.

– Samtidigt finns potentialen där. Vi har jättemånga duktiga medarbetare och vi har produkterna. Så att göra det här fokuserat och leverera det som är i enlighet med step change (SMT:s nya strategi), det kommer vi att klara av, säger hon.

Hon har redan visat att hon kan åstadkomma förändring och ökad vinst, senast som chef för produktområde Band inom SMT. Men det nya uppdraget kan bli tuffare. En djup lågkonjunktur skulle radikalt ändra förutsättningarna och att kärnkraften dessutom satts under lupp efter haveriet i Fukushima gör inte saken enklare. Kärnkraftsprodukterna är tänkt att vara ryggraden i det framtida SMT.

Nu ska en översyn göras av alla enheter inom Rör, precis som inom övriga SMT-produktområden. Totalt ska en halv miljard kronor sparas och det är redan känt att 400 jobb ska bort, framför allt på tjänstemannasidan.

– Det är inga tvivel om att det även kommer att beröra Rör, säger Petra Einarsson.

Före årsskiftet ska hon ha talat om för SMT-chefen Jonas Gustavsson vilka förändringar hon vill göra. I stort handlar det om att följa förbättringsprogrammet som Gustavsson lagt fram men när det gäller några av punkterna i programmet så ligger fokus särskilt på Rör.

– Det här med prissättning gäller i allra högsta grad Tube (Rör). Vi sitter med ett fantastiskt produktprogram med många applikationer där vi har väldigt specialiserade produkter och då gäller det att titta på om de är rätt prissatta.

– Det sista steget i step change är investeringar och det är väldigt inriktat mot Tube. Vi måste säkerställa att vi får ut effekterna av de investeringar vi har gjort och att vi rampar upp den investering vi gjort i Rörverk 12, säger hon.

Samtidigt som lönsamheten ska upp har Petra Einarsson också ett mycket tydligt uppdrag att minska antalet olyckor på Rör.

– Säkerheten är jätteviktig och det är säkert många ställen i produktionen som kommer att behöva investeringar enbart av den anledningen.

Slutligen, hur är det att vara en av få kvinnor i Sandvikledningen?

– Jag har varit på den här nivån sedan 2003 och jag kan säga att jag har aldrig medvetet ändrat mitt beteende för att passa in, även om det är svårt att säga det om sig själv. Men det är fakta att det finns få kvinnor i toppen på Sandvik och det man kan göra då är ju att jobba för att det ska bli bättre, och det gör vi.

Mer läsning

Annons