Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar stålbadet

/
  • Sandvik Materials Technologys vd Jonas Gustavsson tror på SMT, men lönsamheten måste ökas och tiden är knapp.

Sandvik Materials Technology, SMT, ska spara en halv miljard kronor på två år och runt 400 personer kommer att förlora jobbet – främst på tjänstemannasidan. Men faller konjunkturen blir stålbadet än mer omfattande.

Annons

När Sandviks koncernchef Olof Faxander nyligen presenterade sina strategier för framtiden riktades tydliga krav på SMT. Affärsområdet måste öka lönsamheten redan inom ett par år, annars hotar utförsäljning.

I går kom det första svaret från SMT-ledningen.

Med ett omfattande förbättringsprogram ska en halv miljard kronor sparas på två år – och det viktigaste verktyget för att klara det är personalneddragningar.

Men vilka som drabbas återstår att se. Än så länge kommer inte fler detaljer än att det rör sig om 400 personer, främst på tjänstemannasidan.

Bland de 3 000 tjänstemän som arbetar inom SMT finns 1 500 i Sverige varav 1 300 i Sandviken.

– Vi är inne och gör de här detaljanalyserna och naturligtvis kommer Sandviken att påverkas också, men den exakta fördelningen kan vi inte gå in på, sa SMT:s vd Jonas Gustavsson på en presskonferens på Sandviks huvudkontor i går.

SMT-ledningen vill dra ner på tjänstemannasidan för att inte påverka produktionsvolymen i negativ riktning.

– Det är framför allt stab och supportfunktioner som vi tittar på och vi kommer även att se över vår försäljningsorganisation runt om i världen. Det som är viktigt här är att kostnadssänkningen ligger i förgrunden, sa Jonas Gustavsson.

I stort kan förbättringsprogrammet beskrivas som att SMT vill gasa och bromsa samtidigt. Skära ner på kostnader och göra investeringar för framtida tillväxt. Engångskostnader till följd av programmet beräknas uppgå till 800–900 miljoner kronor.

När allt är klart ska avkastningen på sysselsatt kapital ligga tio procentenheter högre än i dag.

Jonas Gustavsson tror på SMT:s framtid och pekade gärna på de satsningar som gjorts och ska göras inom affärsområdet, inte minst i Sandviken. Bland annat har koncernledningen godkänt en investering i stålverket på 400 miljoner kronor, något som visar att Olof Faxander och kompani tror på det som görs inom SMT, enligt Gustavsson.

– 400 miljoner är en stor siffra och det är en investering för att öppna upp flaskhalsar så att vi verkligen kan möta den mixförändring vi ska göra.

SMT vill ”vrida produktmixen” och satsa än hårdare på de högförädlade produkterna med bra lönsamhet och successivt fasa ut så kallade standardprodukter, som utsätts för allt hårdare konkurrens från Asien. Man vill också pressa priserna gentemot leverantörer och ta bättre betalt för sina produkter.

Men skulle världskonjunkturen falla kommer det även att krävas anpassningar i produktionen, enligt Jonas Gustavsson. Än så länge vill han dock inte kännas vid något konjunkturfall.

– Om du tittar på våra senaste siffror så är de fortfarande starka. Sedan så följer ju vi marknadsläget noggrant. Vad jag menade var att om vi får en kraftig nedgång så att vi får ett volymtapp så måste vi ju justera vår kapacitet.

Mer läsning

Annons