Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny myggförening tar strid

/
  • Nyligen besökte ett tiotal riksdagsledamöter myggområdet vid Österfärnebo. Ingrid Bergman, i mitten, berättade för Solveig Zander, C, Mikael Oscarsson, KD, och Andreas Carlson, KD att det i stort sett varit omöjligt att vara ute under sommaren.

Pengarna är slut och myggbekämparna är uppsagda. Men de som bor i Nedre Dalälven-området ger inte upp. Snart åker representanter för nystartade ”Föreningen för myggbekämpning” till Stockholm för att uppvakta ministrar.

Annons

Föreningen för myggbekämpning har bildats av personer som bor vid Nedre Dalälven, men tanken är att den ska bli rikstäckande och därmed en stark intresseorganisation för alla som bor i myggrika områden.

– Jag hoppas att vi blir flera tusen medlemmar, säger Ingrid Bergman, en av styrelseledamöterna.

Föreningen ska verka för att en långsiktig lösning inklusive finansiering och organisation för myggbekämpningen sjösätts och att bekämpning med bekämpningsmedlet BTI sker så länge alternativ saknas.

Första åtgärd blir att tre av föreningens styrelseledamöter, däribland Ingrid Bergman, den 19 september åker till Stockholm och uppvaktar riksdagsledamöter och ministrar.

Enligt planerna är det flera ministrar som kommer att ta emot, däribland miljöminister Lena Ek, C, och bostadsminister Stefan Attefall, KD.

Därefter, den 23 september, håller den nystartade föreningen sitt första möte på hemmaplan i idrottshallen i Österfärnebo.

Att bekämpning behövs är den gångna sommaren ännu ett bevis på, enligt Ingrid Bergman. Bristen på pengar gjorde att årets andra bekämpningsomgång bara kunde täcka vissa delar av Nedre Dalälvenområdet, och det märktes, menar Ingrid Bergman.

– I dag var första gången efter midsommar som jag kunde dricka kaffe utomhus, säger hon.

Mer läsning

Annons