Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny olycka på Sandvik

Under förra veckans presskonferens på Sandvik flaggades det för att säkerheten ska sättas i fokus. Två dagar tidigare fick en kvinna på SMC föras till sjukhus efter att hon träffats av ett fallande föremål i produktionen.

Annons

Det var förra tisdagen den 30 augusti vid 22-tiden som kvinnan stod under ett rullband där en palett med komponenter till induktionshärdningen transporterades som olyckan var framme. En palett föll från bandet och träffade kvinnan i vaden, som fick föras till sjukhus för att sys.

– Hon fördes till Gävle sjukhus och vi blev snabbt underrättade. Men hon kunde stödja på benet vid midnatt då hon skrevs ut. Nu är hon sjukskriven i tio dagar, säger Jonas Gustavsson, produktionschef för SMC, Sandvik Mining and Construction i Sandviken.

Det var dock inte den första olyckan i år, men Jonas Gustavsson säger att de jobbar med att få ner statistiken.

– Säkerheten går först, men det händer olyckor under året. Men historiskt sett har olyckorna minskat. För fem-tio år sedan var det många fler, säger han.

Han säger att den största riskfaktorn är hanteringen och att med automatisering blir riskmomenten färre.

– Det är fortfarande riskerna med hantering vi brottas med. Men vi försöker göra det säkrare hela tiden.

Till exempel har bolaget en kampanj i år mot truckrelaterade olyckor. Bland annat vill man minska trucktransporterna inne i hallarna och flytta ut dem på områdets gator.

– Vi vill även leasa truckar för att de ska vara i bättre skick. Vi kommer även se över möjligheten att skaffa professionella truckförare, alla har ju truckkort, men det här handlar om att ha förare som enbart kör truck.

Jonas Gustavsson förklarar att det är ett helt paket av säkerhetsåtgärder som ska implementeras i verksamheten, men menar att det inte är slut för det.

– Säkerheten är ett är arbete som aldrig får sluta, säger han.

Mer läsning

Annons