Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rutiner på Pangea

Pangea fick kritik för brister i dokumentationen och för de asylsökande barnens möjlighet till delaktighet i vårdplaner.
Föreståndaren lovade bättring och nu är ärendet avslutat.

Annons

Socialstyrelsen fann stora brister i kommunens boende för asylsökande flyktingbarn, Pangea, när de gjorde en inspektion i juli. I oktober svarade föreståndaren på bristerna och hur man planerade att åtgärda dem.

För de asylsökande flyktingbarnen saknas inskrivningsbeslut och i flera fall saknas vårdplaner. De inskrivna är inte heller delaktiga i genomförandet av vården.

Den dokumentation som sker utförs inte på ett rättssäkert sätt då den skrivs in på ett sätt som senare gör det möjligt att ändra i journalerna.

Beslut fattas av icke behörig personal och inskrivningsbesluten saknas i ungdomarnas akter.

I höstas deltog personalen i en utbildning för att lära sig hantera det nya dokumentationssystemet Procapita och nya rutiner har upprättats. Vårdplaner, utredningar och genomförandeplaner ska fortlöpande revideras och den enskilda personen ska bli mer delaktig i detta.

Det är föreståndaren som ansvarar för att kontrollera placeringens lämplighet för en vårdtagare och ansvarar för att hämta information från till exempel Migrationsverket och socialsekreterare.

Tillsammans med gruppen ska även ungdomarna få chansen att komma med förslag till aktiviteter och insatser.

Socialstyrelsen har nu avslutat ärendet.

Mer läsning

Annons