Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska ge fler jobb

/
  • Henning Eneström säger att Göranssonska Stiftelsen donerar en halv miljon kronor, förutom satsningen på tre miljoner, till feriearbeten för ungdomar. Kommunalrådet Peter Kärnström lyssnar liksom kommundirektören Ann-Katrin Sundelius och Monica Rahm, chef för stiftelserna.

Nu ska unga arbetslösa i Sandviken få jobb genom ett nytt projekt. Tre miljoner var satsar kommunen och Göranssonska stiftelserna årligen i projektet.

Annons

Tanken är att projektet ska pågå i tre år, ge sysselsättning och motverka utanförskap. Minst 40 personer beräknas få sysselsättning.

– Det ska vara ett verktyg för att ta sig vidare, något annat än konstgjord andning. Alla som tar sig vidare för egen maskin till arbete eller studier är en vinst, säger kommunalrådet Peter Kärnström, S.

Bakgrunden till projektet är den stigande arbetslösheten i Sandviken, på bara fyra år har den eskalerat från 850 till 2 150 personer.

Totalt handlar det om 80 miljoner kronor. Staten finansierar, via Arbetsförmedlingen, den största delen.

Bland annat kommer praktikplats att erbjudas på de olika förvaltningarna i kommunen.

Kommunchefen Ann-Katrin Sundelius tror att de behöver öka sin personal för att ro projektet i land.

– Men jag vet inte med hur många exakt. Vi hoppas kunna ge inspiration till privata företag så att också de erbjuder praktikplatser, säger hon.

Dessutom vill Göranssonska stiftelserna satsa en halv miljon kronor på feriejobb för gymnasieungdomar.

– Då lär de sig vad jobb är för något och får kontakter, säger Henning Eneström, ordförande i Stiftelsen Albert & Anna Göranssons minne.

Mer läsning

Annons