Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obefintligt behov av parboende

Socialdepartementet vill att kommunerna ska kunna garantera att äldre par får bo ihop även när den ena behöver bo på vårdhem.
Frågan har dock skjutits upp. Men äldreomsorgsförvaltningen i Sandviken menar att behovet av parboende i stort sett är obefintligt i kommunen.

Annons

Socialdepartementet skickade förra året ut ett förslag om en parbogaranti på remiss. Tanken var att skärpningen i socialtjänstlagen skulle träda i kraft den 1 juli 2012.

Det handlar om att äldre par som varaktigt bott ihop ska garanteras att kunna fortsätta att leva tillsammans även när den ene behöver bo på ett äldreboende.

På lokal nivå har frågan redan tagits upp. Nils-Gunnar Kempe, FP, lämnade 2011 in en motion om att införa en garanti för parboende i Sandviken. Motionen röstades dock ner av äldreomsorgsnämnden och även när frågan behandlades i kommunfullmäktige.

Något som inte förvånar Nils-Gunnar Kempe.

– Det är ju ofta så när oppositionen lägger ett förslag, det röstas ner av majoriteten.

Frågan är om garantin behövs? Enligt Robert Sten, S, ordförande i äldreomsorgsnämnden är behovet av parboende i Sandviken väldigt lågt. Han får också stöd från Inger Leonardsson, chef för handläggningsenheten inom äldreomsorgen.

– Det är väldigt ovanligt att vi får in ansökningar om parboende, nästan aldrig, säger hon.

Personal från handläggningsenheten åker ofta ut och träffar äldre i förebyggande syfte och berättar om vilka möjligheter som finns när det senare kan bli aktuellt att behöva flytta till ett vårdboende.

– Vi diskuterar igenom alternativen och gör allt för att lösa det för personer som behöver hjälp. Men det är väldigt sällan som frågan om parboende kommer upp.

Men i de fall där en person vill flytta med sin partner, som måste flytta in på ett vårdhem, finns inga garantier eftersom att det ännu inte finns en lag som säger så.

Robert Sten säger dock att det är något som avgörs från fall till fall.

– Trygghetsaspekten kan vägas in i beslutet. Det kan alltså vara så att en person behöver vård. Men att tryggheten av att ha sin friska partner boende hos sig räknas som vård.

Mer läsning

Annons