Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oden Bistro säljs efter 36 år

/
  • Rudi och Britt-Marie träffades 1969 när Britt-Marie slank in för att ta en kopp kaffe på restaurangen. 1975 tog de över bistron, men den första juli tar nya ägare över.
  • Ulrich Bichsel och Rudi Müller har jobbat ihop i över 40 år. Båda är från Schweiz och har bland annat serverat rösti och kalvlever, två Schweiziska klassiker.
  • Oden Bistro öppnade 1967 och hette då Oden Grill. Då var schweizaren Maragoni krögaren och han lämnade 1975 över till sin landsman Rudi Müller.

Efter 36 år lämnar Rudi och Britt-Marie Müller över Oden Bistro. Det är en historia om slumpen. En kort vistelse i Sverige och en kopp kaffe som utvecklades till ett livsverk.

Annons

I måndagskväll skrevs papperna under och Rudi Müller och hans fru Britt-Marie har nu, efter 36 år, sålt Oden Bistro. Det är livsverk som ska lämnas över när det nu är dags för pension. Men när de letade efter någon som kunde ta över verksamheten var ett av kraven att bistron skulle drivas i samma anda som den gör nu.

– Vi bestämde oss i höstas. Men vi tackade nej till många intressenter som ville öppna pizzeria och kebabrestaurang. Två av kraven var att personalen skulle få stanna och att verksamheten fortsätter som den har gjort. Men lite egen prägel kommer nog de nya ägarna att sätta på stället, säger Rudi Müller.

Och de som tar över är paret Maggan och Stewe Nejman.

– Det känns jättebra. Oden är en bra och väldigt välskött restaurang, säger Maggan.

Men det är med blandade känslor som paret Müller nu lämnar över livsverket.

– Lite ont gör det ju att sälja, jag vet inte riktigt hur jag ska bedriva tiden nu, säger han.

– Det känns lite overkligt. Vi får se hur det känns om en månad när de nya ägarna tar över, säger Britt-Marie Müller.

Hon berättar att hon tycker att det är svårt att släppa taget och säger att hon kanske får komma in och jobba lite extra ibland.

För Rudi Müller började livet i Sandviken 1969 när han kom hit för att jobba i tre månader. Han var kock i Köln när han såg en annons om ett jobb i Sverige. Det var dåvarande ägaren till Oden Bistro, Marangoni som också är från Schweiz, som sökte folk.

– Jag lärde mig yrket för att få se världen och jag fick jobb på den Schweiziska ambassaden i Köln 1968. Men staden var lite för stor för mig. Jag trivs bättre i mindre städer och 1969 fick jag jobbet i Sandviken, berättar han.

Tanken var att stanna i tre månader medan han väntade på att får arbetstillstånd för att åka till Léopoldville i Kongo och jobba. Men tillståndet tog sådan tid att han bestämde sig för att stanna.

Han jobbade som kock fram till 1975 då han och frun Britt-Marie, som han träffade när hon en dag 1969 kom in i bistron för att dricka en kopp kaffe, tog över restaurangen. Tillsammans med personalen har de sedan drivit ett omtyckt matställe. Och en central person i köket har alltid varit kocken och landsmannen Ulrich Bichsel. Rudi Müller anställde honom på samma sätt som han själv blev anställd.

– Jag såg en annons i en tidning när jag bodde i Schweiz och sökte. Jag trivs bra här, det är fin natur. Vi har jobbat som en familj, säger Ulrich Bichsel, som nu också ska gå i pension.

Rudi Müller har alltid känt en trygghet i att ha landsmannen i köket.

– Han kom hit 1970 och utan honom hade jag nog inte stannat så länge. Han har varit ett jättestöd. Men det är mycket tack vare att hela personalen har varit med så länge som det har fungerat, säger Rudi Müller.

När GD frågar om det finns någonting som han minns med lite extra värme brister han ut:

– Naturligtvis våra gäster, de har varit underbara. Vi har haft ett fantastiskt liv här, säger han.

Mer läsning

Annons