Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om myggpengar

NeDa och länsstyrelsen är på kollisionskurs gällande myggbekämpningen vid Nedre Dalälven.

Annons

Vi har inte pengar till bekämpningen, säger NeDa.

Det har ni visst, säger länsstyrelsen.

I fredags berättade GD att NeDa, som utför bekämpningen, inte anser sig kunna sprida bekämpningsmedlet Bti utan ett extra tillskott på pengar. Det finns 100 ton Bti i lager men resurser till spridning med helikopter finns inte, enligt NeDa:s VD Kalle Hedin, som vill ha 10,5 miljoner kronor för 2011 och 2012.

GD ringer upp Britt-Marie Edfeldt, myggsamordnare på Länsstyrelsen Gävleborg, och frågar hur hon ser på situationen.

– Ja, anledningen till att det saknas pengar får du fråga Kalle Hedin om. De fick 27 miljoner kronor förra året, som skulle räcka till tre år. Sedan kom de tillbaka till oss några månader senare och larmade om att det saknades tio miljoner, säger hon.

Britt-Marie Edfeldt leder en arbetsgrupp som håller på att se över hur NeDa använt tid och pengar sedan i fjol. I gruppen finns representanter för kommuner, län och regioner som berörs av myggproblematiken.

– Vi behöver få fram fakta. Och det ligger inget misstroende gentemot NeDa i det, säger hon.

Förra sommaren var varm och fuktig och det krävdes tre besprutningar till en kostnad av 18 miljoner kronor för att hålla myggen i schack. Så långt är Kalle Hedin och Britt-Marie Edfeldt överens. Men när det kommer till hur mycket pengar som finns kvar i kassan och hur mycket de räcker till går åsikterna isär.

Kalle Hedin säger att det finns 8,5 miljoner kronor kvar men att åtta miljoner går åt till de kostnadsåtaganden NeDa har, som att fullfölja ingångna avtal med personalen och med Uppsala universitet.

– Då är det en halv miljon kvar och det räcker inte till någon bekämpning, säger han.

Britt-Marie Edfeldt säger att länsstyrelsen bett oberoende revisorer titta på NeDa:s ekonomiska situation.

– Den bedömning vi gjort är att det inte är någon fara på taket gällande den första besprutningen i år och blir det en normalsommar så räcker det till hela 2011. För 2012 räcker däremot inte de beviljade pengarna så där måste vi hitta en lösning, säger hon.

GD kollar med Kalle Hedin igen men han vidhåller att pengar behövs omedelbart för att bekämpning ska kunna ske i år.

– Det framförde vi i vintras, säger han.

Den Britt-Marie Edfeldt-ledda arbetsgruppen ska senare i sommar presentera ett förslag till hur finansieringen för 2012 års bekämpning ska lösas.

De som bor i Nedre Dalälven får tills vidare hoppas på fortsatt soligt och torrt väder, framförallt i den oreglerade Västerdalälvens dalgång. Stora regnmängder skulle däremot bädda för en ny invasion av stickmyggor.

Mer läsning

Annons