Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omedelbara åtgärder behövs - många utan godkända betyg

Tre av tio elever i årskurs nio har just nu inte betyg som räcker för att komma in på gymnasiets nationella program. Siffran är högre än föregående år och tvingar kommunen till omedelbara och i värsta fall dyra åtgärder.

Annons

– Vi planerar för en sommarskola, säger Lars Walter, grundskoleschef.

Problemet med elever som lämnar Sandvikens grundskolor utan att vara behöriga för att komma in på gymnasiet, antingen det gäller yrkesprogram eller högskoleförberedande är förvisso inte nytt.

Till exempel visar siffrorna efter höstterminen 2010 att 27 procent inte var behöriga att komma in på yrkesprogrammen och 31 procent på de teoretiska programmen.

Men det oroande i siffrorna efter höstterminen 2011 är inte bara den stora andelen obehöriga, utan dessutom att den fortsätter att öka – med en procent för vardera yrkes- och teoretiska program.

Grundskolechefen Lars Walter pekar på att det är långsiktigt arbete redan från förskoleklasserna och framåt som kan förbättra elevernas resultat.

– Det tar tid att vända det här, säger han.

Men att var tredje av eleverna i årskurs nio, om deras betyg just nu står sig vårterminen ut, inte kan fortsätta studera på gymnasienivå, tvingar skolförvaltningen till mer akuta insatser.

– Vi har ett uppdrag att göra ett koncept för sommarskola, säger Lars Walter.

Enligt honom är det för tidigt att säga hur många platser en sommarskola får eller hur många elever som måste läsa extra.

Inte heller är finansieringen klar.

– Det finns bidrag att söka hos Skolverket, säger Lars Walter.

Beroende på hur stor del av kostnaderna som bidraget täcker kan notan för det överskjutande beloppet bli en fråga för Sandvikens kommunpolitiker.

I fjol anordnade sex av tio kommuner i Gävleborgs län sommarskolor. Till den gruppen hörde inte Sandviken och Hofors.

Mer läsning

Annons