Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro trots att Sandviken blir tryggare

/
  • Lena Brodin har arbetat med brottsförebyggande arbete i 14 år. Hon menar att det har blivit mycket bättre sedan hon startade sitt arbete.
  • Majvor Jansson har bott i Sandviken större delen av sitt liv. Men hon känner sig inte helt bekväm med att gå genom Stadsparken kvällstid.
  • Josefin Eriksson berättar att hon känner sig trygg i allmänhet, men undviker parker på kvällstid.
  • Peter Kajlöv tycker inte att det är farligt att bo i Sandviken. Han känner ingen oro överhuvudtaget och är inte rädd när han rör sig på stan.

Sandviken är en säkrare plats än vad den var för 14 år sedan. Men sandviksborna är inte lika övertygade. Det finns platser som undviks kvällstid.

Annons

I dagarna kom Sveriges kommuner och landsting med sin årliga undersökning Öppna jämförelser – trygghet och säkerhet. Den fokuserar bland annat på antalet anmälda brott av skadegörelse, bränder och hur vanligt det är att invånarna upplever oro för bostadsinbrott, misshandel eller överfall.

Lena Brodin har arbetat med brottsförebyggande arbete i kommunen i 14 år. När hon tog arbetet var Sandviken bland de sämsta kommunerna när det gällde brottslighet och otrygghet. Sedan dess har det blivit bättre. Hon säger att man går åt rätt håll och att det blir bättre. Men menar att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Jämför man med en kommun i samma storlek så borde Sandviken ligga på topp 50. Nu ligger vi på plats 147. Det är viktigt för framtiden att vi jobbar vidare med det här, säger hon.

Våldsbrotten minskar, bland annat på grund av ett projekt som kallas ansvarsfull alkoholservering, som drivs tillsammans med kommunens krögare. Men det är den upplevda otryggheten som är stor, främst rädslan för att utsättas för stöld, menar Lena Brodin.

– Det är den brottstyp som är vanligast förekommande.

Sedan fem år tillbaka arbetar dock kommunen på ett mer strukturerat sätt när det gäller att skapa trygghet. Lena Brodin lyfter fram arbetet med att lysa upp Sandviken, som ett exempel.

– Vi tittar på utemiljö och belysning. Vi ställer oss då frågor om vad det är vi ska lysa upp? Vilka platser är det som upplevs som otrygga? Vi kan inte bara sätta upp lampor hur som helst. Det funkar inte om man sätter dem på fel ställe.

Lena Brodin tycker inte att invånarna ska vara oroliga när de är ute i Sandviken. Men som alltid ska man tänka efter och ta eget ansvar, menar hon.

Även om uppmaningen är att man inte behöver känna sig otrygg, är det flera som ändå är det.

– Jag går aldrig igenom Stadsparken på kvällarna. Även om de har satt upp lampor, säger Majvor Jansson.

Hon har bott i Sandviken i över 60 år och berättar att hon var mindre rädd när hon var yngre.

– Jag var nog mer tuff då, även om det var värre förr, säger hon.

Även yngre sandviksbor väljer att undvika platser som känns otrygga. Josefin Eriksson är 14 år och berättar att hon känner sig trygg i Sandviken, men ändå är försiktig.

– Det är alltid läskigt att gå hem själv på kvällen. Jag går helst inte genom Stadsparken, då väljer jag de större gatorna, säger hon.

Peter Kajlöv som bor i Sandviken håller dock inte med. Han berättar att han känner sig trygg i staden och rör sig överallt, utan att känna oro.

– Jag tycker att det har blivit lugnare faktiskt, för tio år sen vad det nog mer oroligt på stan, säger han.

Mer läsning

Annons