Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaken till dödsolyckan på Sandvik klarlagd

/
  • Två elektriker omkom när de skulle göra en felsökning  på en ugn i Smältverket den 13 juni. De kvävdes till döds av läckande argongas.GD den 14 juni

Nu vet Sandvik vad dödsolyckan i smältverket den 13 juni berodde på.

– Ett kabelbrott orsakade tekniska fel som gjorde att argongas läckte ut i källaren, säger Lena Berg, informationschef på Sandvik. I dag startar produktionen åter på olycksplatsen.

Annons

Två elektriker omkom när de skulle göra en felsökning på en ugn i smältverket. De var nere i källaren och kvävdes till döds av argongasen som läckte ut och trängde undan syret.

Efter olyckan sattes tre utredningar igång parallellt. En polisutredning startades, arbetsmiljöverket gjorde en utredning och Sandvik påbörjade en egen undersökning.

– Vi håller på med en omfattande utredning där vi tittat på tre delar: Människan, organisationen och tekniken, säger Lena Berg.

– När det gäller den tekniska delen har vi så här långt i utredningen kommit fram till att ett kabelbrott är rotorsaken. Kabelbrottet orsakade i sin tur några tekniska fel i ugnen som ledde till att argongas tillfördes ugnen och läckte ut i källaren.

Var det samma fel som elektrikerna var där för att åtgärda?

– Jag kan inte kommentera händelseförloppet i detalj. Dels eftersom vår egen internutredning inte är klar, men dels också för att det pågår en sekretessbelagd förundersökning från polisens sida.

Hon säger att de nu vidtagit åtgärder och därför åter kan starta produktionen i den ugn där olyckan skedde.

Redan i onsdags startades två andra ugnar i samma anläggning.

– På torsdagen körde vi också ugn 3 fullskaligt på prov. Testet visade att åtgärderna vi vidtagit varit riktiga och att anläggningen är säkrad mot liknande händelser. Vi planerar därför att starta ugn 3 i dag.

I anläggningen jobbar 15 personer i tre skift. Under tiden som anläggningen varit stängd, nästan en månad, har de fått andra arbetsuppgifter.

Mer läsning

Annons