Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outlawsledaren – en helt vanlig Svensson

En gift, ostraffad 35-åring med ett vanligt nio till fem-jobb. Sådan är Sandvikenbon som polisen pekar ut som Sverigepresident för det kriminella mc-gänget Outlaws.

Annons

I början av augusti berättade GD att polisen pekade ut mannen som Sverigepresident för mc-organisationen.

Sedan dess har GD sökt honom, utan framgång.

För en utomstående betraktare kan det verka märkligt att han skulle vara Sverigeledare för ett av världens största mc-kriminella nätverk.

Sandvikenbon har ett vanligt jobb och inga domar mot sig i Gävle tingsrätt.

Däremot förekommer han som målsägare i en dom som visar att han inte är färsk i den kriminella mc-miljön.

Under den infekterade konflikten mellan Outlaws och Solidos och dess moderklubb Bandidos som blossade upp i Gästrikland för fem år sedan var 35-åringen medlem i Outlaws.

En eftermiddag i februari 2007 besökte han klubbens dåvarande lokal i Storvik och upptäckte att den drabbats av inbrott och skadegörelse.

Det som stulits från 35-åringen var skyddsväst och kniv.

Men hans reaktion på inbrottet följde inte enprocentsnormen om att leva utanför lagen – 35-åringen gjorde en polisanmälan.

– Det var inte så populärt. Men han var oerfaren på den tiden, säger en person med insyn.

Strax därefter var två utredare från grova brottsroteln på plats och tog hungrigt emot 35-åringens uppgifter, som även videoinspelades.

En av Bandidos högsta ledare i Sverige, en 39-årig västsvensk, kunde bindas till inbrottet genom DNA-spår och fingeravtryck. Två medlemmar kunde dessutom identifieras genom DNA-träffar på bland annat en ölburk som slängts utanför klubbhuset.

Och ytterligare fyra män med Bandidosanknytning genom att polisen stoppade dem i de två bilar som synts vid klubbhuset i samband med inbrottet.

Efter viss jakt stoppades bilarna på E4 söder om Gävle. I samband med det vevade en av männen ner rutan och kastade ut en påse med knappt tio gram kokain, som senare påträffades av polisen.

I en av bilarna hittades 35-åringens skyddsväst och hans kniv.

Tingsrätten meddelade sin dom i början av 2007. De sju Bandidosmännen dömdes för bland annat stöld, narkotikabrott, skadegörelse, brott mot knivlagen och medhjälp till samma brott. Straffen spände från skyddsillsyn till nio månaders fängelse för kokainbrottet.

Bandidosledaren dömdes till fängelse i fyra månader. Hovrätten slog fast domen ett år senare.

Ett drygt halvår efter inbrottet i Storvik bestämde sig Outlaws Europapresident för att lägga ner klubbverksamheten i Sverige.

Men sedan 2008 är Outlaws tillbaka i Sverige. Och nu har den före detta Solidosledaren, 33, värvats till klubben som hans gamla fiende sägs vara Sverigepresident för.

– Jag tror han kommer att fungera bra som president, säger en person med insyn i den kriminella mc-sfären.

Mer läsning

Annons