Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övning i går – allvar 2013?

/

Det smällde rejält i Gysinge i går när Livgardets 72:a kompani anföll den gamla skolbyggnaden. Det var en krigsövning för att träna strid i bebyggelse. Kompaniet ska tränas för internationell tjänst och kommer eventuellt att åka till Afghanistan 2013.

Annons

Även i dag fortsätter stridsövningen.

– Syftet med övningen är att identifiera utbildningsbehov, testa hittills genomförd utbildning och utveckla förbandets förmåga att strida, berättar övningsledaren Kerim Kabaca.

Drygt 50 soldater skulle i går anfalla bland annat den numera tomma skolbyggnaden i Gysinge. Men i området fanns sex soldater från hemvärnet som hyrts in för att agera fiende till den svenska armén.

– Håll ut så länge ni kan, uppmanar kapten Anders Bergsten till hemvärnets soldater strax innan skottlossningen startar.

Övningen genomförs med så kallad lös ammunition. För att avgöra vilka soldater som blir sårade eller dödade finns fem stycken krigsdomare med gulblå band på sina armar. De ropar ut vilka som anses ha blivit träffade.

De som ingår i Livgardets 72:a kompani har genomfört värnplikten och är mellan 19 och 30 år. Det är övervägande killar men ett fåtal tjejer finns också på plats i Gysinge.

Vanligtvis är förbandet förlagt i Kungsängen utanför Stockholm, men för att träna i andra miljöer genomförs olika övningar på andra platser.

Soldaterna är fast anställda hos försvarsmakten och i tjänsten ingår att de ska fullfölja internationell tjänst när de blir beordrade. Inriktningen för förbandet är att åka till Afghanistan i slutet av år 2013.

– Men om det blir verklighet beror på politiska beslut, säger Kerim Kabaca.

Varför har ni valt att förlägga övningen till Gysinge?

– Här finns skog som plötsligt övergår i bebyggelse och lokaler vi kan hyra. Vi var här för två år sedan och det fungerade väldigt väl då. Vi har fått bra bemötande härifrån, fortsätter han.

 Kristoffer Fransson

Mer läsning

Annons