Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter kackerlackor

/
  • – Jag har hållit på med det i tolv år och trivs jättebra. Man träffar mycket folk och det är ett väldigt fritt arbete, säger Mats Hagelin, skadedjurstekniker på Anticimex.
  • Anticimex i Gävle tar hand om fall av kackerlackor två-tre gånger i veckan. Att stryka på en sorts gel i köksskåpen är ett sätt att ta kål på de små insekterna.
  • Rolf Wickenberg berättar att många vill flytta när de får reda på att det finns kackerlackor i lägenheten, men risken finns att de följer med till nästa bostad också.
  • Det farliga med kackerlackan är att den kan bära på salmonella som vi människor sedan får i oss och blir sjuka.

Att ta kål på skadedjur låter kanske inte som ett drömjobb. Men Mats Hagelin skulle inte vilja byta bort sitt yrke mot något annat. GD fick följa med en morgon när Anticimex bekämpade kackerlackor i Björksätra.

Annons

– Jag har hållit på med det här i tolv år och trivs jättebra. Man träffar mycket folk och det är ett väldigt fritt arbete, säger Mats Hagelin, skadedjurstekniker på Anticimex.

Tidigare i veckan skrev GD om ett hyreshus i Björksätra i Sandviken där flera lägenheter drabbats av kackerlackor. På tisdagen fick vi följa med när Anticimex gjorde sitt jobb för att få bort ohyran.

Skadedjursteknikern Mats Hagelin börjar med att vittja de gamla klisterfällorna de satte dit förra veckan för att se hur många kackerlackor som fastnat. Sedan byts de ut mot nya. Den proceduren fortsätter tills man inte längre får några kackerlackor i fällorna. Då anses stället sanerat.

– Det har minskat väldigt mycket sedan torsdag, säger Mats Hagelin när han kommer in i den drabbade lägenheten i Björksätra.

Problemen med kackerlackorna upptäcktes i december förra året när lägenheten skulle iordningställas för nya hyresgäster. Då var det hundratals kackerlackor i bostaden.

– Det var alldeles svart på golvet när vi kom in första gången och vi fick ta in en städfirma som gjorde rent innan vi satte i gång att sanera, berättar Mats Hagelin.

Nu har lägenheten stått tom sedan dess. Men kackerlackorna har dock spridit sig till andra lägenheter i huset. Hur vet man dock inte.

– Varje lägenhet ska ju vara sin egen cell, men i äldre hus kan kackerlackorna ändå sprida sig om det är dåligt tätat. De är ju väldigt snabba djur, när en lägenhet är tom på mat går de vidare, säger Rolf Wickenberg, chef för Anticimex i Gävle.

– De kan ha följt med ut i trapphuset med en väska eller liknande, föreslår Mats.

Kackerlackor är allätare och trivs bäst i varma och fuktiga utrymmen i köket och badrummet. Oftast hittar man dem under diskbänken. De kommer in i våra bostäder genom resväskor, matvaror och möbler som varit utomlands eller andra kackerlacksdrabbade platser. Det är viktigt att kontakta hyresägaren eller en saneringsfirma så snabbt som möjligt.

– Det kan vara bra att informera om att man som privatperson inte försöker spraya själv för då sprider det sig ännu mer. Det funkar på getingar och myror men inte på sådana här djur, säger Rolf Wickenberg.

Ett anledning till att folk inte hör av sig om de får problem med ohyra är att det finns en viss skam inblandad.

– Ibland vill de att man ställer bilen på andra sidan gatan, så är det ju, säger Mats.

– Vägglössen är ännu mer hysch-hysch än kackerlackan. Men det är lika vanligt med kackerlackor och vägglöss i fina som fula hem, inflikar Rolf.

Mer läsning

Annons