Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På sin vakt i Trebo hamn

/

Båtstölderna minskar i västra Gästrikland. I Trebo hamn har ökad vakthållning och kodlås varit vägen till framgång.

– Vi hade inga problem alls förra året, säger hamnchefen Kjell Bergström.

Annons

Från 2009 till 2010 halverades antalet båtrelaterade stölder i Hofors, Ockelbo och Sandviken.

I Trebo hamn och vid Stenbryggan i Sandviken hade man fått nog inför förra säsongen, efter några problemfyllda år. En kriminell person hade nästlat sig in vid hamnarna och kunde med kunskap om vakt-rutiner och låssystem genomföra ett antal stölder, berättar Kjell Bergström.

– Jag tror att det försvann fyra båtar och vid en enda rajd stals fem motorer. Vi hade jätteproblem.

Följden blev att en rad åtgärder vidtogs. Bland annat investerades 260 000 kronor i ett kodlås med tillhörande ”taggar”, som gör att de hamnansvariga nu kan ha full koll på vilka som åker in på hamnområdet och när de gör det.

– Innan hade vi ingen koll alls och vi hade inget grepp om alla nycklar som var ute. Om det skulle hända något nu kan vi kolla vem som varit inne, men det har inte blivit aktuellt hittills, säger Kjell Bergström.

Minst lika viktigt, menar han, är den utökade vakthållning som sedan förra säsongen bedrivs vid Stenbryggan och i Trebo hamn. 800 innehavare av de runt 1 000 båtplatserna vaktar nattetid i hamnarna. Vaktat har man gjort tidigare i viss utsträckning men efter en satsning inför förra säsongen är uppslutningen nu i det närmaste total.

– Jag tror att vi haft en närvaro på 98 procent. Det är strålande, helt enkelt, säger Kjell Bergström, som själv blev av med en båtmotor för ett par år sedan.

Vaktsystemet går ut på att två personer patrullerar varje hamn, varje natt under säsong. Och säsongen är lång.

– Risken för stölder ökar i september och oktober när det blir riktigt mörkt på kvällarna och det är mindre folk här, säger Kjell Bergström.

Hamnen har också ett samarbete med ett försäkringsbolag, som erbjuder båtägarna lägre premier som en följd av de säkerhetsåtgärder som vidtagits.

Resultaten av satsningarna mot stölderna har inte låtit vänta på sig. Enligt Kjell Bergström var fjolåret i det närmaste problemfritt.

Mer läsning

Annons