Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Party som lyser upp i vintermörkret

/

Klockan 14.00 i går öppnades dörrarna på Söderskolan i Sandviken för årets LAN. I över två dygn kommer ungdomarna att spela allt från Counter-Strike till World of warcraft – uppkopplade på samma nätverk.

Annons

Det första vi ser när vi kommer till Söderskolans gymnastiksal i Sandviken är några unga killar som sitter vid entrén.

På bordet framför den ligger en uppvärmd Billys panpizza och bredvid den står tre burkar Jolt Cola.

Den ene killen har armen full av olika band. Banden visar alla de LAN som han har deltagit i. Det största är Dreamhack som hålls i Jönköping varje år. Där sattes världsrekord 2007 med 10 455 datorer i nätverket.

Det är inte lika stort på Söderskolan men det har kommit in 120 anmälningar och eftersom det endast finns 100 platser så är det först till kvarn som gäller. Genomsnittsåldern beräknas ligga mellan 13 och 16 år.

Borden är snart fyllda med datorer och skärmar, som deltagarna själva tagit med. Alla kopplar upp sig på samma nätverk och börjar sedan spela ett datorspel. Det är vad LAN betyder – att spela tillsammans på samma nätverk.

I lite mer än två dygn är det minsta möjliga sömn som gäller för deltagarna fram till söndag klockan 12.00 då det är slut.

– Alla kommer hit för att få spela dator tillsammans så då tar man vara på tiden, säger Thommy Nordling, 19 år, som är ordförande i SandHack, den ideella föreningen som arrangerar LAN i Sandviken.

Halva gymnastiksalen är avspärrad och på andra sidan väggen är det sovsal. Men deltagarna rekommenderas att ta med sig öronproppar då många kommer att spela hela natten.

Det är femte LAN-partyt sedan 2006 som SandHack arrangerar och det har blivit mer populärt med åren, men framför allt under vinterhalvåret.

– När det är mörkt ute blir det mer stämning. Speciellt när skärmarna lyser, säger Thommy Nordling.

Bakom högar av chips, cola, och andra energidrycker hittar vi Sebastian Eriksson. Han är 14 år och tycker att charmen med LAN är att man kan sitta tillsammans och spela.

– Jag spelar även hemma med kompisar men då får inte så många plats, det blir bättre känsla här, säger han.

Han hoppas på att hålla sig vaken med hjälp av koffeinfyllda läskdrycker och tror inte att det kommer bli några problem, för man kan ju sova lite.

Han har varit på Söderskolan tidigare och spelat men har även hunnit med Dreamhack i Jönköping.

– Det var mäktigt, säger han.

Mer läsning

Annons