Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till barnen i stället för lokaler

Pengar till barnen i stället för ungdomsgårdar.
Så kan det bli i centrala Sandviken nästa år.
Och senare i hela kommunen.

Annons

Ungdomsgården Centrum, UC, i centrala Sandviken är inte anpassad för handikappade och läggs därför ner vid årsskiftet i samband med att nya kulturcentrumet startar.

Men i stället för att söka nya lokaler har kultur- och fritidsnämnden beslutat att utreda om de fysiska lokalerna kan ersättas med pengar som ges till särskilda projekt.

– Det kan handla om teateruppsättningar, modevisningar och konstutställningar. Eller rockkonserter och brännbollsturneringar, säger Niklas Bergdahl på kultur- och fritidsförvaltningen i Sandviken.

Han hänvisar till Piteå där ungdomsgårdar för fem år sedan bantades bort och ersattes med så kallade pengapåsar till olika aktiviteter.

– Redan nu görs så också i Sandviken. Om förslaget förverkligas innebär det bara att man blir mindre beroende av en viss plats.

Enligt honom skulle förändringen leda till ett nytt tänkande och att ungdomsledarna får ta på sig en annan sorts roll.

– De blir mera som coacher som backar upp och stöttar. Ungdomarna får större inflytande på aktiviteterna. Viktigt är att få ungdomarna att tycka och vara med och utveckla konceptet.

Niklas Bergdahl menar att förändringen i Piteå resulterat i att fler ungdomar engagerar sig i aktiviteter på fritiden.

I går bestämde kultur- och fritidsnämnden att undersöka hur det gått för andra kommuner som infört ett liknande koncept.

I höst tas sedan ett beslut om konceptet ska testas på försök i centrala Sandviken.

– Om det visar sig vara en bra lösning och utvärderingen är positiv så kan konceptet utvidgas till andra områden i kommunen också, säger Niklas Bergdahl.

Ungdomarna får större inflytande på aktiviteterna. Viktigt är att få ungdomarna att tycka och vara med och utveckla konceptet.

Niklas Bergdahl

kultur- och fritidsförvaltningen

Mer läsning

Annons