Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per är årets bantare

/

Per Åhrman, 53, hade varit överviktig i hela sitt liv när han började banta hösten 2010. Snart hade 56 kilo rasat av honom. Nu har han blivit utsedd till året framgångssaga i att minska i vikt.

Annons

Vågen visade 148 kilo när Per Åhrman från Sandviken inledde sin bantningskur. Trots att han vägt för mycket i hela sitt liv var det först under en golfrunda hösten 2010 som han började få allvarliga problem på grund av övervikten.

– Jag spelade på en 18-hålsbana. Vid 13:e hålet var jag totalt slut. Jag började också få ont i leder, fötter och knän, säger han.

Han hade gjort flera försök tidigare att gå ner i vikt. Och lyckats varje gång.

Kruxet var bara att han snart återgick till gamla vanor och började gå upp igen.

Den här gången sökte han hjälp hos ett viktminskningsföretag i Sandviken.

Kuren började den 25 oktober med att han bara åt olika slags soppor under tre veckor.

– Först var det ett elände. Sen blev det bara värre och värre. Men fjärde dagen vände det och jag kände mig inte hungrig längre.

Nu började han också motionera fyra–fem gånger i veckan.

På sju veckor lyckades han rasa 24 kilo i vikt.

– Det kändes fruktansvärt inspirerande att gå ner så mycket så fort. Jag vart så taggad att de blev trötta på mig därhemma.

Den gången vågen visade under 100 kilo minns han särskilt väl.

– En häftig känsla var det. Inte sedan jag var 15 år hade jag vägt under 100 kilo. Jag firade med ett extra långt träningspass, säger han.

Efter kuren med sopporna började han äta mat efter recept från en särskild kokbok.

Till sist var han nere på 92 kilo och märkte tydligt av skillnaden mellan före och efter dieten.

– Jag spelade golf och gick uppför en brant backe. När jag kom upp tänkte jag att något var fel. Så kom jag på vad det var: Jag var inte andfådd.

Nu håller han vikten nere genom att motionera tre gånger i veckan och hålla järnkoll på vad han äter och vad vågen visar.

Han säger att han fått jobba mycket med den mentala biten vid viktminskningen.

– Att se mig på bild känns konstigt. Det är som att det inte är jag längre.

GD ringer Tina Lundkvist, dietist vid Gävle sjukhus, och frågar henne vad hon anser om bantingsmetoden med bara soppor den första tiden.

– Klart man kan äta soppor om de innehåller tillräckligt med kalorier och är tillräckligt näringsriktiga. Men inte alltför länge. Sedan måste man hitta en mer långsiktig lösning för att hålla vikten nere, svarar hon.

Mer läsning

Annons