Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen reser för en halv miljon trots sparkrav

/
  • Göran Isberg ser resan till London som en utgångspunkt för arbetet med IT i skolan.

Mitt i förhandlingar om neddragningar av lärartjänster och ett sparkrav på åtta miljoner kronor åker 54 personer från skola och kunskapskontor till en IT-mässa i London.

Resan kostar en halv miljon kronor.

Annons

Det behöver göras stora besparingar inom skolorganisationen i Sandviken. Bessemerskolan måste spara åtta miljoner kronor och 15 lärartjänster kan försvinna.

Samtidigt väljer 54 personer, skolledare, lärare och nyckelpersoner från kunskapskontoret att åka till London och delta i en IT-mässa. Kostnaden för resan uppgår till 520 000 kronor.

Motiveringen till resan är bland annat att den ska ses som en del i den omfattande satsningen på IT i skolan och datorn som ett pedagogiskt verktyg.

– Det är viktigt att skolans ledning har kunskap om användning av informationsteknik i undervisning och arbetsorganisation. Det är utgångspunkten, säger Göran Isberg, skolchef i Sandvikens kommun.

Det handlar främst om projektet Varsin dator som införs i grundskolan i mars/april och innebär att alla elever ska få en egen dator att använda i skolarbetet.

Projektet har testats i Österfärnebo skola och Göran Isberg menar att resan till viss del ska summera vad man har lärt sig.

– Vi ska bygga kompetens på området och jag ser det här som en viktig igångsättning och en summering av det arbete som hittills har skett.

Dagen före avfärd sätter sig gymnasiechefen Magnus Höijer ned med facket för att ta upp förhandlingarna om de neddragningar som måste göras.

Han tycker inte att man kan ställa de ekonomiska besparingarna i kontrast till resan.

– Det handlar om långsiktighet, att se framåt. IT i skolan sker i Europa och i Sverige och det är bra att prata med andra för att se hur de löser införandet och skapa kontakter. Jag vet inte om tillfället för att åka någonsin är rätt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Resans kostnad på 520 000 kronor är pengar som tas från budget och därmed är skattepengar.

Mer läsning

Annons