Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen befarar ny gängkonflikt

/
  • Romanolokalen. Enligt uppgift är det här Romanos klubblokal, som ligger i ett industriområde i Gästrike-Hammarby. Men det råder delade meningar om de fortfarande huserar i lokalen.

En ny gängkonflikt har blossat upp i Gästrikland.

Samtidigt som hyresvärden försöker vräka Romano från deras klubbhus har de gjort sig ovän med 33-årige Outlawsmedlemmen från Hofors.

– De har sårat hans stolthet. Han kommer inte att glömma det här, säger en polis.

Annons

Klubben Romano Sandviken har fått en turbulent start på sin etablering i Gästrikland. Deras hyresvärds önskedröm är att få vräka dem från klubbhuset i Gästrike-Hammarby.

Enligt honom stod kriminella mc-gänget Bandidos X-team på gästlistan när det hölls fest i klubbhuset fredagen den 22 juli.

Hyresvärden hade fått höra att lokalen skulle hyras av en snickrare – men under en husesyn ska han ha upptäckt att det enda som snickrades var en bar till klubbhuset.

Men hyrestvisten bleknar jämfört med Romanos andra konflikt.

GD har tidigare beskrivit hur ett 30-tal personer, Romanomedlemmar och andra, begav sig på krogrunda i Sandviken efter festen i klubbhuset. Den avrundades på Restaurang Karma, där medlemmarna hamnade i bråk i samband med hemgång.

– En person hotade oss med kniv. Men vi försvarade oss och avväpnade honom. Sedan kom polisen och tog hand om honom, kommenterade en Romanomedlem bråket för GD.

Enligt uppgift ska personen som Romano hamnade i bråk med vara den förre Solidosledaren, den 33-årige Hoforsbo som nu är medlem i kriminella mc-gänget Outlaws.

– Det stämmer att det var han, säger en polis.

Outlawsmedlemmen omhäktades under gårdagen för en krogmisshandel utanför Vio i Hofors en vecka efter Romanobråket.

Han och den 24-årige medmisstänkte sitter nu häktade fram till den 31 augusti.

Men enligt polisen är det säkert som amen i kyrkan att han inte kommer låta sammandrabbningen med Romano bero när han kommer ut.

– De har sårat hans stolthet. Han glömmer inte sådant här.

Under 2006 var 33-åringen ledare för Solidos, och i konflikt med sin nuvarande klubb – Outlaws. Han såg då till att införskaffa automatvapen och pistol inför den planerade uppgörelsen, som rann ut i sanden på grund av omfattande polisbevakning.

Vilken beredskapsplan har ni för att hantera en eskalerande gängkonflikt i dagens läge?

– Finns ingen. Det handlar om att vänta och se vad som händer, och sedan agera på det, säger en polis med insyn.

Vad tycker du om det?

– För jävligt. Det är alltid bättre att mota fan i grind.

GD ringer chefen för Gävleborgspolisens grova brottsrotel, Anders Samuelsson, för att låta honom bemöta uppgiften om att det saknas strategi för en uppblossande gängkonflikt.

– Det pågår en förundersökning och jag kan inte kommentera det, säger han.

Mer läsning

Annons