Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hoppas på DNA

Mannen som försökte våldta en 15-årig flicka i Örta är ännu på fri fot.

Annons

Men polisen tycker inte att de som bor i området ska känna överdriven rädsla för att han slår till igen.

– Vi har inte hittat några kopplingar till andra fall, säger Kristina Åsarby, kriminalinspektör.

Det var vid klockan 21.30 den 6 april som en 15-årig flicka gick ensam på Ängsgatan i bostadsområdet Örta.

Ungefär halvvägs in på den ungefär 400 meter långa gatan, som kantas av villor, närmade sig en okänd person bakifrån. Han tog tag i flickan och släpade in henne bakom en snöhög mellan två av husen.

Där försökte mannen våldta 15-åringen men hon lyckades kämpa sig fri och undkomma. Hon fick, förutom ryggvärk och ytliga sår, inga fysiska skador vid överfallet. Gärningsmannen försvann från platsen och är alltså ännu, en månad efter överfallet, på fri fot.

– Vi har fått in tips som vi har följt. Och haft uppslag som vi har följt. Men det har inte lett fram till något, säger Kristina Åsarby, den utredare på Sandvikenpolisen som ansvarat för fallet.

Operation dörrknackning var helt resultatlös. Ingen hade sett eller hört något.

– Det var ju mörkt vid den här tidpunkten.

Ett potentiellt vittne hade kontakt med en uniformerad polis direkt på platsen men gick senare inte att nå, och hörde heller inte självmant av sig.

– Vi har efterlyst honom i pressen flera gånger, säger Kristina Åsarby.

Den 15-åriga flickan kunde inte heller, beroende på mörker och att överfallet gick så fort, lämna ett signalement som polisen kunde arbeta med.

– Det var fragmentariskt.

På en buske hittade poliserna tyg, men de bitarna kommer antagligen från flickans egna kläder.

Enda återstående möjligheten från polisen är provresultat från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Spår av DNA från angriparen skulle innebära ett genombrott.

– Vi väntar på svaren. Därför är utredningen inte nedlagd ännu. Sedan bygger ju detta på att han finns inlagd i registren sedan tidigare.

Efter fallet med Anders Eklund, och de uppmärksammade serievåldtäktsmännen i Umeå och Örebro, måste varje överfall som det i Örta utredas i perspektivet av att det kan vara ett i en lång rad, eller gärningsmannens första som kan följas av fler.

– Men vi har inte hittat något som tyder på samband med någon annan händelse. Sådana här händelser är så sällsynta att jag inte tycker att man ska känna panik. I de flesta fall av våldtäkt är gärningsmannen känd av brottsoffret, säger Kristina Åsarby.

I de flesta fall av våldtäkt är gärningsmannen känd av brottsoffret.

Kristina Åsarby

kriminalinspektör

Mer läsning

Annons