Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisnota kan överklagas

/
  • Polisens beslut om att debitera för bevakningen av 50 Cent-spelningen i Sandviken kan komma att överklagas.

Fredrik Granting kan komma att överklaga polisens beslut om att debitera för bevakningen av 50 Cent-spelningen.
– Vi får överväga det, säger han till GD.

Annons

Alla hade i går en åsikt om nyheten som GD rapporterade, att Göransson Arena AB ska betala polisen för insatsen under konserten kommande fredag.

Arenans vd, Fredrik Granting, hade precis intervjuades av Gävledala. På GD.se haglade kommentarer och läsarna var splittrade mellan de som är helt emot polisens räkning och de som anser att det inte är mycket att orda om.

Göransson Arena har inte bestämt sig för om bolaget ska utnyttja den juridiska möjligheten att överklaga. Sådana aktioner har ibland varit framgångsrika, bland annat i Göteborg.

– Det får vi överväga. Polisen följer bara lagen. Det jag i alla händelser tänker göra är att fortsätta driva frågan från upplevelseindustrins perspektiv. Det blir konsekvenser om detta ska genomföras fullt, säger Fredrik Granting.

Frågan att vinstdrivande bolag ska betala det allmänna kan tyckas självklar. Varför skulle bolagen inte betala för sig när polisen måste lägga ner resurser på deras evenemang?

Svaret är att för att det ska bli några konserter alls måste vinsten räknas hem ändå. Den ökade kostnaden hamnar alltså på besökarna, i det aktuella fallet de som vill se 50 Cent spela.

Haken är bara att de redan har betalat polisen en gång, via skattsedelen. Och att de nu får betala igen.

– Först kan man ju undra över det här med vinstdrivande – går vi med vinst?, frågar Håkan Stadin, ordförande i styrelsen för Göransson Arena AB, retoriskt.

Han vill inte ta ställning till frågan om ett överklagande, men vet vad som måste ske om inte Göransson Arena ska hamna i samma situation igen.

Särskilt med tanke på att flera nya konserter med hittills hemliga artister planeras:

– En lagändring.

Göransson Arena är ett kommunalt bolag. Ann-Catrin Sundelius, kommundirektör i Sandviken, är orolig för att polisen får fel bild av olika evenemang.

– Det verkar gälla olika taxor, på olika håll i landet, för olika typer av konserter. Vi medverkar gärna till att skapa en dialog med polisen, säger hon.

Mer läsning

Annons