Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Politiker ska söka jobb som alla andra”

/
  • Niclas Schefvert, 22 år söker främst efter en utbildning som ger jobb, men han är inskriven på arbetsförmedlingen. Hans mål är ett fast jobb. Politikernas särbehandling har han inte mycket till övers för.

Politikernas pensionsavtal fick tummen ned på Arbetsförmedlingen i Sandviken. Att lyfta tiotusentals kronor i månaden, men inte ett finger är vekt, tycker Niclas Schefvert, 22 år, som själv vill ha ett fast jobb.

– Det låter bara fel i mina öron. Vad är det som säger att de ska få göra det, men ingen annan?

Annons

Niclas Schefvert är inskriven på arbetsförmedlingen sedan några månader tillbaka. Han jobbar på timmar med saneringsarbete på Sandvik, men det är ingenting att hänga upp ekonomin på. I stället skulle han vilja börja plugga för att kunna få ett bra heltidsjobb. De dagar som han inte jobbar får han arbetslöshetsersättning. Men om han inte söker jobb, så blir han av med den.

Kravet att söka jobb är dock ingenting som politikerna behöver tänka på.

– De borde ha samma förutsättningar som alla andra. De får fixa ett nytt jobb, det är inget konstigt med det, säger Niclas Schefvert.

Men det är egentligen inte politikernas fel, menar han. Som han ser det är problemet att förmånen är inskriven i avtalen.

– Det är ju inget fel att de gör det, jag skulle förmodligen göra samma sak. Problemet är att möjligheten finns, säger Niclas Schefvert.

Arbetssökande som får arbetslöshetsersättning har inte heller rätt att tacka nej till jobb.

Om en arbetslös Sandviksbo, inskriven på arbetsförmedlingen, blir erbjuden ett jobb i Skåne, är det bara att tacka ja, annars kan a-kassan dras in, allt i linje med regeringens arbetslinje. För att få ekonomiskt stöd från försäkringskassan krävs också motprestation – delta i arbetsmarknadsprogram.

Martine Sörensen jobbar på Arbetsförmedlingen i Sandviken. När hon får höra om politikernas särbehandling reagerar hon direkt.

– Jag tycker inte att det är bra. Det borde nog inte få finnas sådana typer av avtal, politiker ska söka jobb som alla andra, säger hon.

Mer läsning

Annons