Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktiska skolorna slås ihop till hösten

/
  • Elever och lärare vid Sandvikens praktiska gymnasium flyttar över till Gävle praktiska gymnasium från och med höstterminen. Inga lärare blir uppsagda.
  • Praktiska gymnasiets nya rektor, Joacim Swedén, säger att sammanslagningen görs för att eleverna ska få en så bra skolgång som möjligt.

Efter ett turbulent år kom i dagarna det – väntade – beskedet.

Sandvikens och Gävles praktiska gymnasier slås ihop.

Från höstterminen måste Sandvikens elever åka till Gävle för att gå i skola.

Annons

Den officiella förklaringen till sammanslagningen, som anges i ett pressmeddelande från Praktiska Sverige AB, före detta Baggium, är att förstärka yrkesutbildningarna och koncentrera alla krafter till en och samma skola.

Det ska innebära att mer fokuserade resurser läggs på eleverna, både vad gäller lärare och utbildningsmateriel.

Men Margith Lind, ordförande i Lärarförbundet i Sandviken, ser det även ur ett annat perspektiv.

– Det här var nästan väntat. Jag förstår att de inte kan bedriva verksamhet med det sviktande elevunderlaget.

Enligt den nya skolans rektor, Joacim Swedén, har problemen på Sandvikens Praktiska Gymnasium ingenting med sammanslagningen att göra.

– Det här görs enbart för att eleverna ska få en så bra skolgång som möjligt. Vi har diskuterat en sammanslagning under hösten. Min önskan har hela tiden varit att samla verksamheten på en skola, säger han.

Under 2011 har GD vid många tillfällen kunnat berätta om problemen vid praktiska gymnasiet i Sandviken.

Sviktande elevunderlag, lärare som har fått sparken eller slutat och upprepade rapporter om att eleverna har lärarlösa lektioner, inte får ut betyg och inte får praktik i den utsträckning de har blivit lovade. Dessa faktorer har tidigare lett till spekulationer om en sammanslagning.

– Det är ingen idé att hålla kvar i det gamla. Jag som rektor har tagit del av det som har varit. Jag tänker titta framåt, men jag har tittat på det som inte har varit bra också, säger Joacim Swedén.

Han poängterar att det kommer att finnas en hel del synergieffekter med sammanslagningen. Bland annat kommer eleverna att ha tillgång till alla lärare fem dagar i veckan.

Elever som går på skolan i Sandviken har tidigare berättat för GD att det är frustrerande att lärarna inte funnits på plats.

De har tvingats ha lärarlösa lektioner vid flera tillfällen. Men enligt Joacim Swedén är det slut på det nu.

– Som det har varit har eleverna bara haft tillgång till lärare när de är schemalagda. Nu kommer de att finnas i skolan varje dag.

Enligt den nya rektorn är sammanslagningen enbart positiv. Men en nackdel lyfter han fram.

– En del elever kommer att få långa resvägar. Men tillsammans med eleverna och deras handledare kommer vi att försöka hitta flexibla lösningar.

Mer läsning

Annons