Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prao – bra i praktiken

/
  • Studievägledaren ”Kickan” Jäderberg har också varit proelev. Då tillbringade hon två veckor på Gävle sjukhus. Christina Jäderberg intervjuas av proeleven Jennifer Ruumensaari.

Vem vill diska på café när man kan ha kul med kompisarna i skolan?

Christina ”Kickan” Jäderberg, studie- och yrkesvägledare i Sandviken, förklarar varför praktisk arbetslivsorientering, prao, är viktig:

– Barn och ungdomar får komma ut i samhället och se hur arbetslivet fungerar.

Annons

Praktisk arbetslivsorientering eller prao, som det förkortas, innebär att elever, främst i årskurs 6-9, spenderar mellan en dag till några veckor på en arbetsplats. När det infördes i Sverige på 1950-talet gick det under namnet praktisk yrkeslivsorientering, pryo.

Men namnet är faktiskt det enda som har förändrats under årens lopp.
– Ja, jag kommer faktiskt inte på någonting som har förändrats, inleder Christina Jäderberg, studie- och yrkesvägledare på Sandviken Montessoriskola.

Det man vill uppnå med prao är ganska självklart i många människors ögon.
Dels ska eleven få chansen att känna efter och ställa sig frågan: Är det här någonting för mig?

Sedan ska eleven även få reda på hur det generellt sett kan vara på en arbetsplats: Vad är det som händer i en vuxen människas liv mellan klockslagen 8-17?
– De elever som jag har diskuterat med efter avslutad praoperiod har alla varit nöjda. De berättar att de har fått en inblick i arbetslivet och att det har varit lärorikt att få komma ut och se sig omkring i samhället.

När ”Kickan” själv var en skolelev spenderade hon bland annat två veckor som arbetsterapeut på Gävle sjukhus. Där fick hon läsa tidningen för patienterna samt hjälpa dem i olika träningslägenheter.
– Personligen tyckte hon att det var jättebra och lärorikt att få vara där.

Dessvärre är det inte alla människor som förstår den praktiska arbetslivsorienteringens viktiga innebörd.
– En del elever ser inte sambandet med att koppla praon till sitt kommande gymnasieval, och därmed en chans till att få besöka en bransch som intresserar dem. De kanske väljer en praoplats bara för att den ligger nära hemmet.
Sedan finns det många föräldrar som är överbeskyddande och en del elever som är våghalsiga. Men ingen ska behöva vara orolig vad gäller prao.

Om du som förälder har ett barn som ska genomföra sin prao på brandstationen betyder inte det att han eller hon ska bekämpa bränder och liknande. Man ska nämligen inte jobba, utan bara se och lära när man är ute på sin prao.
Dessutom finns det arbetsmiljöregler, som talar om vad som får och inte får utföras. Sen ska eleven alltid ha en hand ledare på sin praoplats, och den personen bär ansvar för eleven.

Slutligen kommer vi till det som möjligtvis är svårast: Att välja praoplats. Det finns nämligen en hel del olika yrken i Sverige. Så det kan vara tufft och svårt att välja var man vill vistas under sin prao.
– Jag minns en elev i Sandviken, som valde att genomföra sin praoperiod på Arlandas flygplats. Den personen fick visserligen ordna transport och boende på egen hand. Men det är absolut tillåtet att utföra sin prao på annan ort. Det är bara bra och roligt att ungdomarna vill se sig om i vårt avlånga land.

Jennifer Ruumensaari
Prao

Mer läsning

Annons