Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raset som ingen känns vid

/
  • Nedanför Willys kröker sig kanalen på grund av jordskredet för snart sju år sedan.

År 2005 rasade mängder med jord ner i kanalen bakom Willys på Linggatan i Sandviken. Nu, sju år senare, ligger massorna kvar.
Ingen vet om de ska tas upp – eller vem som är ansvarig för att göra det. Men nu ska frågan upp på bordet.

Annons

– Jag får ta tag i det här och titta på det. Någonstans har det ramlat mellan stolarna, säger Erika Ågren, teknisk chef i kommunen.

År 2005 bestämdes det att matvaruhuset Willys skulle byggas på Linggatan i Sandviken. Men innan den kommande byggnaden ritades in i detaljplanen skulle markarbeten inledas.

Arbetet skulle utföras av BJ Markbyggnads, men det visade sig att det fanns ett problem. Marken var inte hållbar. Därför placerades stora mängder jord på området ner mot kanalen.

Idén var att massorna skulle trycka undan vattnet i marken och stabilisera den inför bygget. Det gick inte som man hade tänkt sig. Den 9 september 2005 rasade ett 120 meter långt och 50 meter brett markavsnitt rakt ner i kanalen. Skredet flyttade vattenflödet flera meter i sidled.

Än i dag, sju år senare, ligger rasmassorna kvar. Varför ingenting har gjorts verkar ingen veta.

– Jag kan inte svara på det. Jag arbetade inte här när det skedde, säger Kenneth Larsson, markingenjör på Tekniska kontoret.

Den aktuella marken mellan Willys och kanalen ägs av kommunen, men det var BJ Markbyggnad som fraktade dit jorden och som utförde arbetet. Men företaget hävdar att de inte har med saken att göra.

– Bollen ligger hos kommunen. Vi har ingenting med det att göra, det är kommunens sak, säger Martin Jäderström, chef för BJ Markbyggnad.

I ett protokoll från tekniska utskottets sammanträde den 7 juni 2006 framgår det att utskottet anser att det är entreprenörens ansvar att återställa kanalen. Enligt protokollet rekommenderades det att inget fortsatt arbete skulle ske innan sommaren 2007, för att undvika fler jordskred och låta marken sätta sig.

– Utifrån det jag har sett så tog utskottet ett beslut om att man ska utreda vad som ska göras. Men sedan verkar det ha fallit mellan stolarna. Men det här var före min tid, säger Erika Ågren.

Det är uppenbart att det råder oklarheter kring vem som bär ansvaret eller hur det här ska hanteras. Något som den före detta stadsarkitekten i kommunen, Anna Maria Häggblom, minns.

– Vi visste inte hur vi skulle göra med det där. Sedan föll frågan undan, säger hon.

Men nu ska frågan om jordmassorna i kanalen granskas på nytt.

– Jag får ta tag i det här och titta på det. Vi får utreda vad som ska göras och vem som ska göra det, säger Erika Ågren.

Mer läsning

Annons