Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabcenter fyller tomma lokaler i Sandviken

/
  • Många lokaler vid Sandvikens sjukhus står tomma. Tanken är att bilda ett länscenter för rehabilitering och habilitering. I dag finns redan länsenheten för medicinsk rehab i Sandviken.

Ett nytt samlat länscenter för rehabilitering och habilitering ska skapas i Sandviken. Tomma lokaler kommer till användning – men tillgängligheten för patienter kan bli sämre.

Annons

Många lokaler vid Sandvikens sjukhus står tomma. Nu finns långt framskridna planer inom landstinget på att fylla upp en del av dem med verksamhet som i dag finns i Gävle.

Tanken är att bilda ett länscenter för rehabilitering och habilitering. I Sandviken finns redan länsenheten för medicinsk rehab. Nu ska även åtta vårdplatser för geriatrisk rehabilitering flyttas dit liksom barn- och vuxenhabiliteringen och Kom-X, en enhet för kommunikationshjälpmedel.

– Det finns en hel del som förenar rehabilitering och habilitering. Man har till exempel delvis samma yrkesgrupper. Vi tror att vi kan vinna mycket på att lägga ihop verksamheterna, säger Roger O Nilsson, divisionschef för Medicin-psykiatri.

I somras flyttades medicinsk rehab tillfälligt från Sandviken till Gävle. Detta väckte kraftiga protester från de berörda. Nu ska flytten gå i andra riktningen. Ett skäl är att det i Sandviken finns bättre lokaler plus resurser som bassäng och gymnastiksal.

För vissa patienter i länet innebär en flytt till Sandviken att de får längre väg till den hjälp de behöver. Kommunikationerna kan också bli ett problem.

– Det har framförts farhågor kring tillgängligheten och det är något vi får titta närmare på. Men vår inriktning är att genomföra den här samordningen i Sandviken, säger Roger O Nilsson.

Sammanslagningen ska ge effektiviseringsvinster. Om det kommer att innebära bantad personalstyrka är ännu oklart.

Ett färdigt förslag på hur förändringen ska genomföras ska tas fram under hösten.

Mer läsning

Annons