Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl värmebölja - och badförbud

/
  • Tvillingarna Alicia och Olivia Larsson badar med storasyster Felicia Aronsson på Strandbaden, nära det otjänliga vattnet.

Nu är det rejäl värmebölja och ännu råder badförbud på tre stränder i Sandviken. De som badar där riskerar magsjuka, klåda och utslag.

– Folk badar på egen risk, säger Kari Tryde, ansvarig för kommunens badvatten.

Annons

Badförbudet gör att man inte kan svalka sig på Korsikabadet i Kungsgården, Alsjön i Åshammar och den östra delen av Strandbaden i Årsunda.

Prover som togs den 22 juni visar att vattnet är otjänligt. Enligt provsvaren finns för höga halter av de bakterier som normalt förekommer i tarmsystemet.

– Vi har satt upp skyltar om badförbud och den som badar gör det på egen risk, säger Kari Tryde, ansvarig för kommunens badvatten

Nya prover togs i måndags och nu väntar hon på att få svar om bakteriehalten har förändrats sedan senaste proven.

– Så fort vi vet vad proverna visar går vi ut med det, säger hon.

På onsdagen var det fullt på Strandbaden med folk som låg och solade eller svalkade sig i vattnet. Även alldeles på gränsen till den zon där badförbud råder rusade folk ner i vattnet för att få nåd mot hettan.

Marcus Larsson hade åkt till stranden med sina döttrar Alicia och Oliva och deras kompis Felicia Aronsson. Han kände inte till att det är badförbud intill den plats där döttrarna badade.

– Vi badar varje dag när det är varmt ute, i sjön eller poolen hemma. Men i normala fall brukar vi bada i Storsjön på Forsbackasidan, säger han.

Mer läsning

Annons