Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord för Sandvikkoncernen – men tungt för SMT

/

Sandvik redovisar en vinst före skatt på 3 371 miljoner kronor för första kvartalet. Det var betydligt bättre än analytikernas förväntningar.

Men för Sandvik Materials Technology, SMT, går det fortsatt tungt.

Annons

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 671 miljoner kronor och inte ens de allra mest optimistiska vågade tro på en vinst över 3 000 miljoner kronor. Vinsten på 3 371 miljoner kronor var hela 516 miljoner kronor bättre än under motsvarande kvartal förra året.

Omsättningen ökade till 24 838 miljoner kronor, från 22 030 miljoner kronor ett år tidigare, och orderingången steg till 28 894 miljoner kronor – från 24 901 miljoner kronor – vilket är nytt rekord för kvartalet.

"Det globala marknadsläget var fortsatt gott och efterfrågan var hög för större delen av Sandviks produkter och tjänster under första kvartalet", skriver Sandviks vd Olof Faxander i delårsrapporten.

För Sandvik Materials Technology, SMT, med huvuddelen av sin verksamhet i Sandviken, går det däremot fortsatt tungt. Trots hög efterfrågan på produkter för olje- och gasutvinning sjönk orderingången med 13 procent jämfört med samma period 2011. Rörelseresultatet sjönk med en procent.

"Orderingången sjönk från föregående år främst som en konsekvens av lägre orderingång från exempelvis konsument- och elektronikindustrin samt delar av det lågförädlade sortimentet", skriver Sandvik i delårsrapporten.

Det pågående förändringsarbetet inom SMT syftar bland annat till att fasa ut de lågförädlade produkterna till förmån för mer högförädlade, som ånggeneratorrör till kärnkraftsindustrin.

Sandvik meddelar också att den första större ordern på ånggeneratorrör sedan naturkatastrofen i Japan under 2011 registrerades under kvartalet.

Mer läsning

Annons