Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorerna får sparken

Samtliga rektorer på Bessemersskolan sägs nu upp. De fackliga förhandlingarna hölls i dag. Det är ett led i jakten på besparingar som gymnasieskolan nu omorganiseras och möblerar om i ledningen.

Annons

Sandvikens gymnasieskola har tre rektorer, tre biträdande rektorer och en gymnasieintendent. Samtliga har sagts upp när Skolchefen Inger Norman nu vill banta organisationen.
– I den nya organisationen kommer det vara en rektor och fyra biträdande rektorer. De som nu sägs upp kan söka de tjänsterna.
En extern annons kommer att läggas ut för rektorstjänsten medan de fyra biträdande tjänsterna kommer annonseras internt. Det betyder att två ledningstjänster försvinner, något som ska spara 1,4 miljoner kronor på årsbasis, säger Inger Norman. Det är dock fler som sägs upp än vad det finns nya tjänster, men skolchefen säger att man tittar på hur alla berörda kan få en plats i den nya organisationen.
En av dem som sägs upp är Eva Aronsson som är en av de biträdande rektorerna på skolan för bland annat naturvetenskapliga programmet. Hon har varit biträdande rektor sedan hösten 2011 och var dessförinnan rektor under fyra år. Tillsammans med sina kollegor informerades hon i förra veckan om att deras anställningar inte kommer att kunna vara kvar.
– Med den dåliga ekonomi som är så har vi förstått att en omorganisation på ledningsnivå är nödvändigt, det är helt naturligt.
Det kommer finnas möjlighet för rektorer och biträdande rektorer att söka de nya tjänsterna framöver, men Eva Aronsson kan inte säga om hon kommer göra det.
– Jag vet inte om jag kommer söka, jag har inte reflekterat över det ännu. Jag tar en dag i taget.
Bantning av ledningstjänster är dock inte det enda som står på agendan. Sandvikens elever har en högre kostnad per år än vad jämförbara kommuner har. Anledningen till det granskas nu.
– Våra nationella program är avsevärt mycket dyrare per elev och år än andra kommuner. Det är olika för olika program, men kan röra sig om så mycket som 30 000-40 000 kronor per elev och år. Det är sådant som vi ska titta på under våren och försöka få ner kostnaderna. Vi måste komma i balans med budgeten.

Mer läsning

Annons