Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Researrangör kräver Finland på skadestånd?

GÄVLE 42 georgiska kvinnor och två reseledare har flugits tillbaka hem, sedan de stoppats av polis vid finska gränsen.
Researrangören Tomas Roslund i Sandviken kan komma att kräva skadestånd från finska staten.

Annons
- De stoppade fel grupp och nu vill jag veta varför de inte medgav att de hade fel.
Förra veckan anhöll den finska polisen två manliga reseledare och två busschaufförer misstänkta för människohandel.
Anledningen var att de kom med en busslast georgiska kvinnor som inte kunde uppge vart de var på väg eller hur mycket pengar de hade.

Nu har männen avvisats från Finland tillsammans med de 48 kvinnorna. Kvinnorna och reseledarna flögs i går till Georgien i ett specialchartrat plan. Busschaufförerna kör tillbaka bussen.
- Vi har inte någon information om att de här 52 resenärerna ska vara misstänkta för brott. Jag planerar att resa över till Helsingfors direkt efter påsk för att gemensamt gå igenom den information som gjorde att finländska myndigheters slutsats blev så annorlunda än vår, säger Nils Eliasson, departementsråd på svenska UD.
Samtliga resenärer i bussen hade visum i Sverige som utfärdats av ambassaden i Moskva. Tomas Roslund, som äger Resekompani AB i Sandviken, hjälper till med visumansökningarna och arrangerar resorna tillsammans med ett georgiskt bolag. Han mycket upprörd:

- Vår georgiska samarbetspartner har fullt upp med att hjälpa kvinnorna med psykologhjälp. Det här har slagits upp stort i deras hemland. Den finska polisen är med på planet och har lovat att rentvå deras heder i Georgien, säger han.
Nu är hans främsta mål att ta reda på vilka grunder polisen hade för att hålla kvar reseledarna och kvinnorna, varför de inte godtog de svenska visumhandlingarna och hur de drabbade personerna behandlades i Finland.
- Jag vill veta om de fick tillgång till tolk och advokat, säger han.
Därefter uppger han att han ska analysera av alla fakta och ta ställning till hur han ska gå vidare. Resekompani är medarrangör till två bussresor i månaden för georgiska kvinnor. Resorna går genom Sverige och delar av övriga Europa.

Ann Hagman
Annons