Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ria söker bidrag för sin avveckling

Ria i Sandviken söker nya bidrag hos Göranssonska stiftelserna – för att kunna avveckla verksamheten.

Annons

– Jag hoppas att de kan hjälpa oss, säger Ria-ordföranden Anna-Maria Renöfält.

En vecka före jul kom beskedet: Göranssonska stiftelserna drar in sitt mångåriga stöd till Ria och LP-stiftelsen i Sandviken. Det stod snabbt klart att verksamheten måste stänga som en följd av stiftelsernas beslut.

Protesterna från personalen och från flera av de 30-40 personer som regelbundet brukade besöka Ria – många av dem med en historia av missbruk – hjälpte inte.

Den 25 januari stängde Ria.

Nu pågår arbetet med att avveckla hela verksamheten, vilket bland annat innefattar att betala ut löner till de två anställda som blir av med sina jobb.

För att klara det har Rias styrelse än en gång vänt sig till Göranssonska stiftelserna med en bidragsansökan. Den här gången handlar det om 150 000 kronor.

Men Anna-Maria Renöfält låter uppgiven när hon säger att hon hoppas på stiftelsernas hjälp. Ilskan över hur det gick till när bidraget drogs in finns i högsta grad kvar.

– Jag tyckte att vi hade haft en jättebra verksamhet med framåtanda. Jag fattar inget av vad som hände sedan, säger hon.

Stiftelserna har hårdnackat vägrat att kommentera vad som låg bakom beslutet att inte bevilja nya bidrag till Ria och LP. Som GD berättat vid ett flertal tillfällen handlade det enligt Ria om bristande förtroende för styrelsen, grundat på att styrelsen ska ha backat upp den för sexuella trakasserier anklagade föreståndaren Mikael Håkansson.

Ria-styrelsen har än en gång skickat ett brev till stiftelserna där man ger sin syn på saken. Där poängteras det att man ser mycket allvarligt på anklagelserna mot Mikael Håkansson men att de inte gått att belägga.

– I Sverige ska väl ingen dömas oprövad? Mikael får ju ingen möjlighet till upprättelse i det här. Det finns ingen polisanmälan. Det här skulle ha hänt 2010 och i slutet av 2012 är det någon som går till bidragsgivaren och berättar. Man borde väl i så fall ha gått till polisen 2010, säger Anna-Maria Renöfält.

Hon beklagar att det i slutänden varit Rias gäster – helt oskyldiga i sammanhanget – som drabbats.

– Det är så förskräckligt. Hur tänker man då? De som är svagast och i störst behov av stöd är de som drabbas hårdast i det här.

– De (stiftelserna) har rätt att göra som de vill men då hade det varit bättre om de i god tid sagt att nu drar vi in bidragen eftersom vi vill satsa på annat. Nu kom de en vecka före jul och vi fattade ingenting, säger Anna-Maria Renöfält.

Mer läsning

Annons