Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att bandygymnasiet bryter mot träningsavtal

Bandygymnasiet är en träning från att bryta mot avtalet med Svenska Bandyförbundet. Max en veckas uppehåll från inomhusträning på is accepteras.

Men Bessemerskolans intendent, Bert-Ola Dahlgren, säger att det är en tolkningsfråga. Något som bandyförbundets sportansvarige inte känner till.

Annons

När Göransson Arena presenterade sin affärsplan i augusti stod det klart att SAIK kan komma att tvingas spela utomhus under perioden januari-mars.

Men även bandygymnasiet ställdes i en osäker position när arenan presenterade strategin för de kommande fem åren.

– Om möjligheten till inomhusträning försvinner skulle bandyförbundet kunna lyfta bort riksintaget som vi har i dag, sa Bert-Ola Dahlgren, intendent på Bessemergymnasiet, till GD i augusti.

Det var han som arbetade fram avtalet tillsammans med bandyförbundet.

I kontraktet står det att eleverna ska ha tillgång till isträning inomhus i arenan från den 1 september. Det står också att uppehåll på maximalt en vecka accepteras.

Men Bert-Ola Dahlgren menar att klausulen med en veckas uppehåll kan tolkas på olika sätt.

– Min tolkning är att det kan vara uppehåll tre till fyra gånger och en vecka varje gång då. Så har jag förstått det när jag har talat med bandyförbundet, säger Bert-Ola Dahlgren.

Lars Wennerholm är sportansvarig på Svenska Bandyförbundet och även kontaktperson för Sandviken. Han har nyligen tillträtt och känner inte till någon avstämning om längre uppehåll än en vecka.

– När jag läser texten i kontraktet tänker jag att det ska vara sju dagars uppehåll, men tio är okej. Det är alltså på ett läsår. Sedan kan man dela upp dagarna. Det kan skolorna själva reglera.

När GD ber idrottsbokningen på Göransson Arena att kontrollera hur många tillfällen som faller bort för bandyeleverna under höstterminen blir svaret nio stycken.

Evenemang som oktoberfest, 50 Cent och julgalan har tvingat eleverna att flytta ut från arenan.

Det innebär att de enbart har råd att missa en inomhusträning till, blir det fler så är det ett brott mot kommunens avtal med förbundet.

När avtalet skrevs gjordes det utan att informera arenabolaget. Enligt Sandvikens gymnasiechef Magnus Höijer handlar det om brister i rutinerna.

– Vi måste jobba på ett annat sätt när vi skriver avtal. Arenan visste inte om att vi skrev avtalet med bandyförbundet. Och vi kände inte till arenans planer.

Lars Wennerholm säger att förbundet har ställt krav på att det ska vara inomhusträning från september, något annat har inte avtalats. Om det blir fler och längre uppehåll hoppas han att Sandvikens kommun kontaktar förbundet.

– Blir det större avsteg från avtalet utgår vi från att kommunen kommer till oss och förklarar situationen. Då får vi sätta oss ner och prata om hur vi ska göra.

Mer läsning

Annons