Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskkapitalets kris drabbar Sandvik?

/
  • Att göra sig av med verksamheter som inte är lönsamma eller inte tillhör kärnverksamheten är en del i Olof Faxanders nya strategi för Sandvik. Då är en brist på riskkapital dåliga nyheter för Faxander och företaget.

Brist på riskkapital kan sätta käppar i hjulet för Sandvik-vd:n Olof Faxanders planer på att sälja delar av företaget. Köpare kan helt enkelt få svårt att hitta finansiering.

– Det har tagit tvärstopp, säger Arne Karlsson, vd på det börsnoterade riskkapitalbolaget Ratos.

Annons

Olof Faxander har deklarerat att han vill renodla Sandvik genom att sälja av delar som inte lönsamma eller inte tillhör kärnverksamheten. Men frågan är om planerna är möjliga att realisera om utvecklingen mot en ny djup lågkonjunktur fortsätter.

En större försiktighet från bankernas sida när det gäller finansiering kan lägga en våt filt över marknaden för företagsaffärer.

Enligt Arne Karlsson kom det redan i våras tecken som pekade åt det hållet.

– Det ser lite bättre ut i Norden men i Europa är det tvärstopp att låna till företagsaffärer, säger han.

Bankerna kräver större kontantinsatser och vill ha bättre betalt för lånen, för att ens överväga finansiering. Konjunkturkänsliga verksamheter – dit stålindustrin brukar räknas – ses som extra riskfyllda, enligt Svenska Dagbladet.

– Eurokrisen är det största problemet i dag och så länge den frågan är olöst är det svårt att se någon stabilitet på marknaden, säger Arne Karlsson.

Sandvik håller som bäst på att sälja sin medicinteknikverksamhet MedTech och enligt flera affärstidningar har riskkapitalbolaget Altor visat intresse. Det har Sandviks IR-chef Jan Lissåker inga kommentarer till och när det gäller möjligheten att göra andra försäljningar framöver så är det för tidigt att komma med någon bedömning, menar han.

– Det är klart att en allmän åtstramning på finansmarknaden kan leda till att aktörer blir mer försiktiga. Men om vi ser till vår egen återfinansiering så tycker jag inte att vi har känt av att situationen skulle ha blivit jobbigare, men det kan ju också ha att göra med hur stark man är som låntagare, säger han.

Den kyliga marknaden för företagsaffärer kan också komma att påverka specialståltillverkaren Ovako, med en stor del av sin verksamhet i Hofors. Enligt ägaren – riskkapitalbolaget Triton - ska Ovako börsintroduceras eller säljas på annat sätt och ledningen har fått i uppdrag att förbereda bolaget för det.

– Det är inte så mycket som förändrats. Vårt uppdrag är att ha bolaget klart för en försäljning vid årsskiftet 2011-2012. Men om, när och hur en försäljning sedan genomförs är en ägarfråga, säger Ovakos informationschef Viktoria Karsberg.

Triton har för vana att inte tala med media och GD har inte lyckats få kontakt med någon företrädare för bolaget.

Mer läsning

Annons