Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röran i SEAB allt värre

Sandviken Energi AB, SEAB, får göra om bokslutet efter att delägarskapet i Bixia ProWin blivit känt i veckan.

Annons

– Vi vet inte än vad det får för konsekvenser, säger SEAB:s marknadschef Kent Byman.

Röran som uppstått efter att SEAB:s tidigare ledning med vd Alfons Kubulenso och ordförande Jan Davik i smyg tagit in bolaget som delägare i elproducenten Bixia ProWind AB hanteras nu så gott det går av SEAB:s tjänstemän.

– Det har fått många följder, bland annat får vi göra om vårt bokslut. Ekonomiavdelningen håller på med det nu. Vi vet inte än vad det får för konsekvenser, säger Kent Byman.

En sak som man måste ta ställning till är hur aktieposterna i Bixia AB rerpsektive i Bixia ProWind ska värderas. Bixia AB har efter att produktionstillgångarna flyttats över till ProWind fått en helt ny struktur.

SEAB äger cirka fyra procent i båda bolagen.

GD hade i går för avsikt att fortsätta granskningen av turerna kring SEAB, bland annat genom att studera aktieägaravtalen gällande SEABs ägande i Bixia och Bixia ProWind. Men kommundirektören och SEAB:s tillförordnade vd Ann-Katrin Sundelius valde att inte lämna ut dokumenten, trots att de är allmänna handlingar. Hon hänvisar tills vidare till sekretess.

– Jag har inte läst de här de här avtalen ännu. Vi har ju inte alls vetat om det här innan jag så jag vill först försäkra mig om att vi inte lämnar ut uppgifter som omfattas av sekretess, säger hon.

Kommundirektören tycker att historien med SEAB och Bixia ProWin är ”mycket märklig”.

– Jag har jobbat länge inom kommunal verksamhet och jag har aldrig varit med om något liknande, att man gått bakom ryggen på ägaren och inte ens informerat styrelsen. Jag och Peter Kärnström (kommunstyrelsens ordförande) hade regelbundna möten med SEAB men det här hörde vi aldrig talas om.

Har du pratat med Alfons Kubulenso och Jan Davik nu i veckan?

– Nej, det har jag inte gjort.

Borde du inte ha gjort det?

– Vi har inte fått tag på dem. Samtidigt känns det som att det kan vara bra att ha det här styrelsemötet först (den 8 mars) så att vi får en bättre bild och vet vad vi ska ställa för frågor.

Inte heller GD har fått tag på Alfons Kubulenso och Jan Davik och det betyder att det fortfarande är okänt vilka motiven var att gå in i ProWin.

Mer läsning

Annons