Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gick det med sommarskolan

Sommarskolan i Sandviken blev framgångsrik. Många nior med otillräckliga betyg tog chansen att plugga två veckor under sommaren och kunde därmed komma in på det gymnasieprogram de ville.

Annons

I somras berättade GD om Sandvikens satsning på sommarskola för bland andra elever i nionde klass. De som behövde läsa upp betyg för att komma in på den gymnasieutbildning som de hade valt.

Behovet av sommarskola hänger bland annat ihop med det nya betygssystemet. Det berättade Pernilla Dahlhjelm, en av de lärare som undervisade, för GD i somras.

– Det krävs mer nu av eleverna för att komma in på gymnasiet. Jag tror att det är många elever som inte har förstått det. Men kan vi rädda några här från att behöva gå introduktionsprogrammet är det jättebra.

Totalt 96 elever anmälde sig och sammanlagt 61 gick i sommarskola.

Totalt 42 elever fick godkänt och av dessa var det 22 som blev behöriga till gymnasiet.

Lisa Kvarnlöf är ansvarig rektor för sommarskolan och hon tycker att satsningen blev lyckad.

– Det gick jättebra. Det hade ju kunnat gå bättre, men vi är nöjda. Vi är också positiva till att så många anmälde sig och att vi klarade av det.

Med hjälp av åtta lärare och tio assistenter kunde de 61 eleverna från årskurserna åtta och nio och elever från introduktionsprogrammet ta sig an de ämnen som de behövde läsa. De flesta niorna behövde stärka betyget i matematik. Och 19 av 23 elever kunde också lämna skolan med ett godkänt mattebetyg.

Många elever har nu när höstterminen dragit igång kunnat börja läsa det program som de vill och slippa gå introduktionsprogrammet. Men i dagsläget är det oklart om det blir fler sommarskolor.

– Jag hoppas verkligen att vi får fortsätta. Men det är upp till politikerna att besluta om det, säger Lisa Kvarnlöf.

Mer läsning

Annons