Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan SEAB lämna Bixia ProWin

Sandviken Energi kan lämna Bixia ProWin – men till vilket pris återstår att se.

– Om någon vill sälja görs en bedömning av marknadsvärdet och sedan går budet till övriga delägare, säger Anders Jonsson, styrelseordförande i Bixia ProWin.

Annons

Sedan det stod klart för kommunledningen i Sandviken att Sandviken Energi AB, SEAB, redan är delägare i energibolaget Bixia ProWin har frågan varit om det nu finns några möjligheter att ta sig ut ur bolaget.

– Aktieägaravtalet säger att om någon vill sälja görs en bedömning av marknadsvärdet och sedan går budet till övriga delägare. Sedan fördelas säljarens aktier till de ägare som är intresserade, inte speciellt krångligt egentligen, säger Anders Jonsson.

SEAB fick sina aktier i Bixia AB som betalning för sin kundstock, som såldes till just Bixia. Affären gjordes upp hösten 2010 och värderades till 22 miljoner kronor.

Hur mycket SEAB:s andel i Bixia AB är värd i dag efter att bolaget tömts på sina produktionstillgångar är oklart. Det är också osäkert hur mycket en eventuell försäljning av innehavet i Bixia ProWin kan ge.

Klart är att blir det minus så skickas notan i förlängningen till skattebetalarna i Sandvikens kommun.

Kommundirektören och tillförordnade vd:n för SEAB, Ann-Katrin Sundelius, har tidigare sagt att hon inte vill gå händelserna i förväg. Frågan ska behandlas på nästa styrelsemöte i SEAB.

För Anders Jonsson finns det ingen dramatik i hur Bixia ProWin kommit till.

Största ägaren Tekniska Verken – helägt av Linköpings kommun och med Anders Jonsson som vd – ville inte att investeringar i vindkraft skulle belasta balansräkningen och därför lyftes vindkraftsproduktionen och annan produktion från förnybara källor ut ur Bixia AB och in i Bixia ProWin.

– Vindkraften fanns med som en del i affärsstrukturen i Bixia AB men om vi ville kunna fortsätta att understödja offensiva satsningar på den så kunde vi inte ha kvar den där, säger Anders Jonsson.

Sandviken Energis roll i bildandet av Bixia ProWin beskriver han så här:

– Den styrelse som fanns då (i Bixia AB) fattade det här beslutet, och i den styrelsen ingick vd och ordförande i Sandviken Energi. Sedan har jag förstått att kommunikationen inte riktigt har fungerat i Sandviken och det beklagar jag.

Det har framförts kritik mot hur ProWins bolagsordning är formulerad. De folkvalda politikerna i ägarkommunerna behöver inte tillfrågas när det ska göras stora affärer, som försäljningar eller förvärv. Hur ser du på det?

– Den Nya Välfärden har som huvuduppgift att slå ner på all kommunal verksamhet som inte är vård, skola och omsorg. Jag känner mig trygg med det här. Det är förankrat på högsta politiska nivå i Linköpings kommun.

Mer läsning

Annons