Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Jernvallen leva upp

/
  • Visionsrådets uppgift är att skapa en bild av hur området med Jernvallen och Göransson Arena kan se ut år 2025.

Hotell, affärer och en gångbro till centrala Sandviken.

Så vill visionsrådet att Jernvallen ska se ut i framtiden.

Och det stämmer väl överens med vd Fredrik Grantings vision.

Annons

Efter förslag från Fredrik Granting sattes ett visionsråd ihop med representanter för arenabolaget, kommunen, skolan, näringslivet och föreningarna i Sandviken.

Uppgiften var att skapa en bild av hur området med Jernvallen och Göransson Arena kan se ut år 2025.

Gruppen har nu haft tolv sammankomster och kommit fram till att Jernvallen måste integreras med centrala Sandviken.

Gruppen anser det vara mycket angeläget att det byggs en gångbro och cykelväg dit, att bilvägarna dit skyltas väl och att området får både lokala och regionala bussförbindelser.

– På lång sikt handlar det om en gångväg över eller under järnvägen så att allmänheten kan ta sig dit på ett tryggt sätt. På kort sikt handlar det om att förbättra bussförbindelserna, säger Bo Eriksson, kultur- och fritidschefen som också är ordförande i gruppen.

Fredrik Granting, som även han ingår i visionsgruppen, har vid ett flertal tillfällen framhållit vikten av att göra det möjligt att övernatta i området.

Han såg framför sig ett tiovånings hotell som kunde kallas till exempel Jerntornet.

Visionsgruppen har kommit fram till en liknande slutsats.

Men enligt gruppen kanske det inte räcker med bara ett hotell.

– Vi kanske behöver både hotell, vandrarhem och en campingplats om det blir stor efterfrågan. När vi har cuper för barn- och ungdomar är det kanske mer lämpligt att de bor på vandrarhem. I Högbo finns både hotell och vandrarhem. En liknande utveckling kan bli aktuell även på Jernvallen, säger Bo Eriksson.

Gruppen poängterar att det ska finnas utrymme för idrott på olika nivåer och påpekar att spontanidrotten blivit allt viktigare för ungdomar.

– Skateparken som vi byggde i fjol visade att efterfrågan på spontanidrott är stort och att fler ytor behöver användas till spontanidrott.

Enligt gruppen ska det på Jernvallen finnas plats för arrangemang både på elit- och breddnivå, lägerverksamhet och området ska även kunna användas till forskning och rehabilitering.

Fredrik Granting har tidigare talat om att göra Jernvallen till ett mecka för konferenser och se till att näringsidkare lockas dit.

Och även det är något som visionsgruppen håller med om.

– Området måste vara tillräckligt bra och attraktivt för att väcka intresse hos företagslivet, säger Bo Eriksson.

Mer läsning

Annons