Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sambon häktad – men hon nekar till mord

/
  • Den mordmisstänkta kvinnan gömde sig under kriminalvårdens filt, när hon flankerad av försvararen Slobodan Jovocic satte sig i rättssalen.

Hon är på sannolika skäl misstänkt för mord, kom tingsrätten fram till.

Men på frågorna om varför - eller hur det gick till – kom inga svar fram under häktningen mot kvinnan som ska ha dödat sin sambo i bostaden i Högbo:

– Jag är bunden av förundersökningssekretess, säger Slobodan Jovocic, försvarsadvokat.

Annons

Strax före kockan tre i går eftermiddag började ett knappt tiotal reportrar och fotografer att samlas i Gävle tingsrätt.

De skulle följa häktningsförhandlingen mot en kvinna i 40-årsåldern som greps och anhölls som misstänkt för att dödat sin sambo, en man i 50-årsåldern, i en bostad i Högbo någon gång under natten till midsommarafton.

Som med de flesta häktningar blev dramatiken minimal.

Kvinnan kom, via de bakre regionerna som bara kriminalvården, polisen och domstolspersonal har tillgång till, in i rättsalen med en av häktets filtar draperad över huvudet – så förhindrade hon att pressfotograferna fångade hennes ansikte på bild.

Sedan beordrade domaren Mikael Hammarstrand att dörrarna skulle stängas och att förhandlingen hädanefter var hemlig.

Och inte heller efteråt, när Högbokvinnan häktats på sannolika skäl misstänkt för mord, och åklagaren och försvararen svarade på mediernas frågor, klarnade bilden av vad som egentligen hänt.

Som i fall de spridda uppgifterna, att den döde mannen dött av knivhugg, stämde eller inte:

– Jag vill inte kommentera dödsorsaken eller bevisningen, säger Helena Swahn, målets åklagare.

Hon avböjde även att svara på om det funnits barn i bostaden som kanske sett vad som hänt, och om dessa i så fall hade eller skulle förhöras av polis.

Försvararen var inte belagd med ett så kallat yppandeförbud, men ansåg sig ändå inte kunna säga mer än åklagaren:

– Det råder förundersökningssekretess som jag är bunden av, säger Slobodan Jovocic.

Han bekräftade sedan att hans klient nekade till brott, nekade till att det fanns behov av att häkta henne och sa att klienten lämnat en rimlig förklaring till att polisen hittat sambon död.

– Absolut, slår han fast.

Senast inom en vecka förväntar sig nu polis och åklagare preliminära besked från rättsläkarstationen i Uppsala om den exakta dödsorsaken. Senast den 9 juli ska åtal ha väckts. Men med tanke på semestrar och även med tanke på det är en mordutredning som bedrivs, talar allt för att åtalet flyttas fram.

Till det sker sitter den misstänka kvinnan i 40-årsåldern inlåst i häkte. Hon har förbud att ta del av rapporteringen i medier och att ha kontakt med andra personer än de som åklagaren godkänner.

Mer läsning

Annons