Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra och Sanny har bästa billjudet

/
  • Sandra Lindström och Sanny Wallman förklarar att ljudutrustningen är tung. Med bland annat 18 högtalare och sju bilbatterier väger bilen ett ton mer än vanligt. På grund av det drar den också en och en halv liter bensin milen.
  • Sandra Lindström och Sanny Wallman förklarar att ljudutrustningen är tung. Med bland annat 18 högtalare och sju bilbatterier väger bilen ett ton mer än vanligt. På grund av det drar den också en och en halv liter bensin milen.
  • I en av deltävlingarna spelas så hög musik att det inte går att sitta i bilen. Då använder paret en ombyggd integralhjälm där en cd- spelare är monterad. Sedan står de bakom bilen och reglerar ljudet när domarna mäter decibelnivån.

Sanny Wallman och Sandra Lindström är bäst i Sverige, på billjud. Förra helgen tog de hem SM-segern – i alla klasser. Det var slutet på en resa som började för fyra år sedan.

– Vi slutar med flaggan i topp, säger Sanny Wallman.

Annons

För fyra år sedan åkte Sandra Lindström och Sanny Wallman in till Gävle och tittade på en bilshow där det tävlades i billjud. Det var början på ett nytt liv. Som ledde dem till att bli bäst i Sverige.

– Det var verkligen roligt med basljud, säger Sandra Lindström.

Sanny Wallman håller med.

– Efter den tävlingen började vi lite enkelt och byggde. Men man får horn i pannan och vill bli bättre. De två första åren lade vi ner normalt med kärlek på det här. Men de senaste åren har det varit extremt.

Det handlar om att få stereo- ljudet att vara så korrekt och fint som möjligt med hjälp av omsorgsfullt utvalda kablar och perfekt riktade högtalare. En annan gren går ut på att man spelar en ton så högt som möjligt, men även att spela musik från en skiva och komma så nära en viss decibel som möjligt inom 30 sekunder. Det är minst sagt en tekniksport det handlar om.

Under åren har det växt till att bli en livsstil för paret och oändligt många timmar har spenderats i Sandras pappas garage i Jäderfors där de har byggt högtalare, förstärkare och mycket annat för att få det bästa ljudet. Sanny Wallman berättar att det inte är någonting man gör när det finns lite tid över. Det krävs engagemang.

– Man har ju åkt direkt från jobbet till garaget. Varenda ledig stund har gått till det här. Ska man komma någonstans med det här då måste man bo i garaget. Det blir ett andra jobb.

Men det är inte gratis att köpa kablar, högtalare och all annan nödvändig utrustning. På grund av framgångarna har Sanny och Sandra fått sponsring från olika företag. De berättar att de lagt ut runt 80 000 kronor på bilen, men att det hade blivit det dubbla om det inte vore för sponsorerna. Det finns också något annat som Sanny Wallman lyfter fram som ovärderligt på vägen mot att bli bäst, en mentor.

– Vi är team Lill-Gerda tillsammans med Andreas och Ann- Katrin Jansson från Skutskär. Han har hjälpt till mycket. I bland har jag ringt honom tio gånger om dagen och frågat om hjälp.

Den entusiasm som paret har för att bygga ljudsystem tog dem till Vallåkra i Helsingborg och landets största träff för tävling i billjud, förra helgen. Där tog de hem SM-guldet i alla klasser, för andra året i rad. Men det handlar inte bara om att tävla utan också om en stor gemenskap.

– Det blir semester och vi har jättekul när vi åker ut på tävlingar. Även om vi tävlar mot varandra så hjälps vi åt. Om någon får problem så skrattar man inte och går, då hjälper man till.

Men nu är det slut på tävlandet. Tiden som krävs har helt enkelt blivit för mycket för paret. I stället är det andra projekt som pockar på uppmärksamheten.

– Ska man ligga på toppnivå så måste man nästan hålla på dygnet runt. Det är inte värt det längre. Nu har vi planer på att bygga hus.

Här nedanför kan du se ett TV-klipp från förra året med Sanny och Sandra där du får smakprov hur det kan låta.

Mer läsning

Annons