Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik betalade 2,5 miljarder i skatt

Sandvik betalade 2 478 miljoner kronor i skatt 2010.
– Då är det olyckligt att det framställs som att vi nolltaxerar, säger Jan Lissåker, Sandviks informationsdirektör.

Annons

Under helgen pekade Sveriges största nyhetsprogram, SVT:s Rapport, ut Sandvik som ”nolltaxerare”.

Men GD:s granskning visar att det är en sanning med modifikation – i miljardklassen.

Först berättade Rapport om Sveriges största företag Volvo, som ”nolltaxerade”. Rapporteringen grundade sig på att bolaget inte betalar bolagsskatt i Sverige. Volvo försvarade sig med att inte mindre än 45 miljarder kronor betalats in till svenska staten de senaste fem åren i andra typer av skatter.

Sedan kom fler uppgifter, i helgen, om fler nolltaxerare bland svenska storbolag.

I gruppen som inte betalade något alls eller minimalt i skatt 2010 fanns sju bolag, enligt Rapports granskning – däribland Sandvik.

Men med tanke på att Sandvikkoncernen totalt betalade nära 2,5 miljarder i skatt 2010 tycker Jan Lissåker att bilden blir missvisande.

– Vi betalar inkomstskatt där vi tjänar pengar men vi tjänade inga pengar i Sverige, säger han.

Anledningen till att ytterst få av de nästan tio miljarder kronor som Sandvik tjänade 2010 kan härledas till Sverige är enligt Jan Lissåker att förlustavdrag på flera miljarder finns att tillgå.

– De kan sedan kvittas mot vinster som i vilket företag som helst, säger han.

Han påpekar också att företaget betalar runt en miljard kronor i andra typer av skatter i Sverige. Det handlar då bland annat om energiskatter, andra typer av löneskatter och fastighetsskatt.

De stora avdragsmöjligheterna kommer främst från förlusten 2009 på 3,5 miljarder kronor men även från minskade värden i IT- och patenträttigheter, enligt Jan Lissåker.

Men.

Uppgifter från Skatteverket, som GD begärt ut, visar att det inte heller stämmer till fullo att Sandvik nolltaxerar för bolagsskatt i Sverige.

I samband med att nyheten om Volvos taxering kom i början av månaden begärde GD ut uppgifter från Skatteverket över hur mycket bolagsskatt som Sandvikkoncernen, inklusive dotterbolag, betalade 2010. Sammanställningen visade inte på en nolltaxering där heller utan på en total bolagsskatt på 147 miljoner kronor.

Det var det då delägda dotterbolaget Seco Tools som stod för nästan hela summan och om hänsyn tas till hur stor andel av Seco Tools som Sandvik ägde vid tidpunkten – 60 procent – så innebär det att koncernen betalde runt 86 miljoner kronor i bolagsskatt den vägen.

Mer läsning

Annons