Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik blev börsvinnare

/
  • Sandvikaktien blev en av gårdagens vinnare och kursen steg med 4,6 procent efter diverse turer.

Presskonferens om minskade kostnader?

Aktien tog ett glädjeskutt.

Inte tillräckligt många tvingas sluta? Aktien dök igen.

Annons

Utom handfasta saker som aktieutdelning till ägarna handlar verkligheten för ett storföretag som Sandvik, där SMT ingår, om en hel del psykologi.

Dessa två saker hänger i själva verket ihop.

I går morse när Sandvik gick ut med att de skulle hålla presskonferens om att minska kostnaden med en halv miljard steg Sandviks aktie omedelbart efter börsens öppnande.

Som mest noterades aktien till 83:05.

Men redan innan presskonferensen inleddes klockan elva hade så mycket av innehållet blivit känt om planerna att mäklarna och analytikerna insett att hela summan inte skulle komma från personalminskningar, utan även tas hem genom ökad försäljning av dyrare produkter, bland annat.

Det imponerade mindre och Sandvikaktien föll tillbaka och noterades för dagslägsta, 79:60, redan kvart över tio.

Den verkligheten, med en kurs som hela tiden sladdar i jämförelse med liknande konkurrentbolag, är vad Sandvik försöker ändra. Först med lanseringen av den nya organisationen för några veckor sedan där även kravet på lönsamhet från ”sorgebarnet” SMT inskärptes. Och så i går med en kostnadsminskning i halvmiljardklassen.

Att presskonferensen hölls dagen innan kapitalmarknadsdagen i dag, då Sandviks ledning ska tala direkt till investerare och tunga aktörer på börsen, var väntat.

Sandvikledningen kanske kan hitta ett tredje sätt att nå fram med sitt budskap till ägare och aktiemarknad – ”vi kommer att bli mer lönsamma!”.

För varken omorganisation, kravet på lönsamhet, hotet om ”avyttring” av hela eller delar av SMT, eller planerna på lägre kostnader har hittills gjort något som helst intryck på börsen.

Kanske för att förväntningen är att Sandvik helt gör sig av med SMT – något som en analytiker förklarade för GD borde bli verklighet inom fem år.

Lönsamheten, med enbart de övriga och mest lönsamma områdena inom koncernen kvar i Sandvik, skulle plötsligt peka spikrakt rakt uppåt.

Precis som aktiekursen.

Vad nu de 6 000 anställda på Sandviks olika bolag i Sandviken skulle ha för nytta av det.

Fotnot: Sandvikaktien blev en av gårdagens vinnare på Stockholmsbörsen som steg med 1,5 procent. Sandviks kurs steg med 4,6 procent.

Mer läsning

Annons