Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik får svidande kritik

/
  • Per Lindvall tror att Sandviks högt uppsatta avkastningsmål kan skada företaget på sikt.

Sandviks avkastningskrav på 25 procent av sysselsatt kapital är ”idiotiskt höga”, det skriver ekonomijournalisten Per Lindvall i en analys på sajten E24. Med så höga krav riskerar långsiktigt värdefulla investeringar att gå om intet, menar han.

Annons

Bakgrunden är den kritik som riktats mot bankerna, framför allt Nordea, gällande orimliga avkastningskrav. Men enligt Per Lindvall är trenden inte unik för banksektorn, utan gäller för de flesta branscher.

Som skräckexempel tas SSAB och Sandvik upp, med Olof Faxander som gemensam nämnare.

Lindvall skriver:

”Men Sandviks problem är inte att målen är orealistiskt utan idiotiskt höga. De höga kraven riskerar nämligen att leda till att lönsamma och värdeskapande investeringar inte genomförs på grund av att projektet inte klarar dessa mål och att företaget inte vill sänka genomsnittet för de affärsområden som nu har en avkastning över målen.”

Men att Olof Faxander – före detta SSAB-boss och nu på samma post i Sandvik – skulle vara en särskilt god representant för en pånyttfödd kvartalskapitalism, vill Per Lindvall ändå inte säga.

– Det är många som är stöpta i samma mindset. Det här bygger på vad företagen kunnat uppnå tidigare men om man tittar på till exempel Atlas Copco, en konkurrent till Sandvik, så känns deras strategi lite mer genomtänkt, säger han.

Atlas Copco har inte satt något procenttal som mål för avkastningen på sysselsatt kapital, utan nöjer sig med en ”bibehållen hög avkastning”.

Sandviks informationsdirektör Anders Wallin påpekar att det är styrelsen och inte koncernchefen som formulerar de finansiella målen.

Olof Faxander utövar alltså inflytande över målen i egenskap av styrelseledamot, inte som koncernchef.

Men Faxander har satt hård press på Sandvik Materials Technology, SMT. Ökar inte vinsten kan det sluta med utförsäljning av hela affärsområdet. SMT gjorde 2010 en vinst på 1,5 miljarder kronor.

Men Anders Wallin tycker inte att Sandvik kan beskyllas för kortsiktighet.

– Det har inte funnits någon kritik mot Sandvik för att vi investerat för lite, snarare för att vi investerat för mycket, säger han.

Artikeln på E24 illustreras med en bild ur Dantes Inferno, där de omättliga tvingas ligga ner i gyttja under regn och hagel i den tredje kretsen.

Mer läsning

Annons