Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik flyttar huvudkontoret

Sandvik har beslutat att flytta huvudkontoret från Sandviken till Stockholm. "Det är en del i det här som vi kallar globalisering"

Annons

"Till det nya huvudkontoret lokaliseras koncernledningen, exklusive affärsområdescheferna, tillsammans med vissa nyckelfunktioner medan andra koncernfunktioner behålls i Sandviken", skriver Sandvik.

Om flytten av Sandviks huvudkontor från Sandviken till Stockholm säger Anders Wallin:
– Det är en del i det här som vi kallar globalisering. För att kunna ha ett mer internationellt management och specialistfunktioner så måste vi attrahera folk från olika delar av världen.
– Det är lättare att attrahera specialistkompetens till Stockholm, har vi bedömt, än till Sandviken.

Verkstadskoncernen Sandvik säljer delar av medicinteknikenheten Sandvik Medtech. Affären berör cirka 600 anställda, skriver Sandvik i ett pressmeddelande.
Beskedet lämnas samtidigt som Sandvik meddelar att man organiserar om verksamheten i fem affärsområden i stället för tre.

"Som en konsekvens väntas resultatet i tredje kvartalet belastas med kostnader på cirka 1,2 miljarder kronor i nedskrivning av goodwill", skriver Sandvik om Medtech-affären.

Sandvik flaggar i pressmeddelandet även för skärpta lönsamhetskrav på två av de nya affärsområdena: Sandvik Materials Technology och Sandvik Construction. Ledningen kräver "en tydlig trend mot acceptabel lönsamhet" på medellång sikt för att inte utvärdera om affärsområdena helt eller delvis ska avyttras.

Sandvik-aktien lyfte med över 4 procent i den initiala handeln på Stockholmsbörsen efter beskedet om omorganisationen.

– Sandvik väljer var det ska ha sitt huvudkontor. Vi får vara glada att det är kvar i Sverige, säger Tomas Kärnström, IF Metalls personalrepresentant i Sandviks koncernstyrelse, om flytten av huvudkontoret.
– Det blir längre till huvudkontoret. Det har varit i Sandviken i 150 år, det är klart att det blir en förändring. Men man får hoppas att ledningen har tagit ett strategiskt beslut som är bra för bolaget.
– Jag kan se logiken i att flytta ett huvudkontor, jag kan inte säga emot.
Om den nya inriktningen för verkstadskoncernen säger Kärnström att det blir större fokus på verksamheten.
– Framtiden får utvisa, men jag tycker att det ser vettigt ut.
Han tror dock att många medlemmar kommer att vara oroliga tills det står klart vilka konsekvenser omorganisationen får för dem.
– Det kommer att bli en väldigt turbulent tid nu framöver.

Peter Kärnström, kommunalråd (S) i Sandviken och bror till personalrepresentanten Tomas, beklagar flytten av huvudkontoret:
– Det är klart att vi beklagar det, deras ställningstagande att man flyttar. Vi ser att varje arbetstillfälle i Sandviken och regionen är viktigt, säger han.
– Sedan är det ju så att Sandvik har sin största produktionsanläggning i Sandviken. Och om man tittar historiskt så har man gjort ganska stora investeringar i den, och man kommer att fortsätta investera där. Men det är klart att det är tråkigt att man flyttar ledningsfunktionerna till Stockholm.


Mer läsning

Annons