Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sandvik måste också ta ansvar”

När Sandvik meddelade att 300 tjänstemän varslas i Sandviken kom det ett snabbt svar från kommunen. Resurser ska sättas in för att hjälpa de drabbade.

Men tydlighet från företaget efterfrågas i processen.

Annons

Strax efter klockan åtta på tisdagsmorgonen kom beskedet från Sandvik. 40 minuter senare kom kommunens svar – tillsammans med länsstyrelsen och Region Gävleborg ska man nu mobilisera resurser för att kunna ta hand om de som drabbas av uppsägning.

Men hur det ska gå till är för tidigt att säga, enligt Peter Kärnström, S, kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har en organisation etablerad genom det lokala konjunkturcentret, LOK. Vi kan justera den för det här, beroende på vilka som kommer att behöva stöd. Just nu vet vi inte vilka tjänstemän det kommer att handla om, och vilken typ av kompetens de har.

I ett pressmeddelande säger Sandvik att de vill agera snabbt för de anställdas skull. Det kommer förmodligen att innebära att kommunen inom kort träffar företagsledningen.

– Vi kommer att diskutera vad vi kan göra och vad de ska göra, så att det blir så bra som möjligt. Många är ju oroliga nu när de riskerar att bli av med jobbet och jag känner väldigt mycket med dem som drabbas, säger Peter Kärnström.

Men han menar att man måste få klara besked vad de har att vänta framöver.

– Sandvik måste också ta ansvar. Kommer det till exempel att bli tal om avtalspensioner för en del av tjänstemännen. Det vet inte jag. Det är ju avgörande vilka typer av människor som vi ska ta emot. Det finns olika typer av lösningar men det är för tidigt för att säga hur de kommer se ut.

Sandviks varsel 2008/2009 bottnade i rent finansiella orsaker. Nu ligger strukturella förändringar i organisationen för att öka lönsamheten till grund för tisdagens besked.

Något som Peter Kärnström tycker kräver ett filosofiskt angreppssätt.

– Någonstans måste samhället bestämma sig och ställa frågan – när är det nog?

Mer läsning

Annons