Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik ser över rutiner

Stor förstämning råder bland personalen efter misstanken om att ett miljonbelopp försnillats från ett bolag inom Sandvik.

Men det är inte första gången som koncernen råkar ut för svindleri i Sandviken.

Annons

I slutet av december 2009 skrev Gefle Dagblad om att en person vid Sandviks IT-avdelning misstänktes ha förskingrat en större summa pengar från koncernen. Ingen på koncernen ville uppge exakt hur mycket det rörde sig om men avslöjade att summan var tillräckligt stor för att mannen skulle avskedas.

2011 skrev tidningen om en 37-årig man som genom förfalskade reseräkningar lyckats få Sandvik System Development att felaktigt betala honom drygt 141 000 kronor.

Tingsrätten bedömde då straffvärdet till ett års fängelse. Men eftersom 37-åringen betalade igen pengarna när bedrägerierna avslöjats nöjde sig rätten med att ge honom villkorlig dom och 16 000 kronor i dagsböter.

Men i det senaste fallet, med Sandvik Besöksservice AB, rör det sig om betydligt större belopp.

Som GD skrev i går har flera hundra tusen kronor varje år försvunnit i kontanthantering som inte redovisats, transaktioner som lämnats oredovisade och i en felaktig hantering av rabatter för leverantörer.

I fem år ska den misstänkta förskingringen ha pågått.

– Ja, det handlar om miljonbelopp totalt, säger Jan Lissåker, kommunikationsdirektör på Sandvik.

Sandvik kommer nu att fortsätta med sin internutredning och samtidigt stödja polisen i deras arbete.

– Viktigt just nu är att vi ser över våra rutiner för att minimera risken att något liknande händer igen, säger Jan Lissåker.

Carl Larsson, vd på Sandvik Besöksservice AB, säger att han i tisdags var i kontakt med bolagets personal och då berättade om händelsen.

– Alla tycker att det är jättetråkigt och är bedrövade över det som har hänt.

Mer läsning

Annons