Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikchef ryter till mot korruption

/
  • – Man förstår inte hur stor global skada korruptionen gör i dag, säger Parul Sharma.

Sandviks topprådgivare i hållbarhetsfrågor, Parul Sharma, ryter till mot den svenska oförmågan att hantera korruption. ”Det är dags att vakna upp och tackla problemen på allvar”, skriver hon i en dräpande krönika på nätsidan CSR i Praktiken.

Annons

Parul Sharma jobbar som chef för hållbarhetsfrågor i leverantörsledet på Sandvik och utsågs nyligen till en av Sveriges 30 mest inflytelserika personer i hållbarhetsfrågor av CSR i Praktiken. Bakom sig på listan hade hon bland andra miljöminister Lena Ek och näringsminister Annie Lööf.

Innan Parul Sharma hamnade på Sandvik arbetade hon som människorättsjurist och var då känd som en av den tunga industrins största kritiker. Nu jobbar hon för att förändra näringslivet inifrån.

Men budskapet är beskt. Svenska företag har en hög svansföring i hållbarhetsfrågor.

”Sorgligt nog verkar undertecknandet av att man stödjer principerna vara den enda aktiva handlingen mot korruption hos en del företag”, skriver hon i krönikan i CSR i Praktiken.

Till GD säger hon att hon rätt och slätt är förbannad – över lättjan, trögheten och likgiltigheten när det gäller hur korruptionsfrågorna hanteras i Sverige.

– Man förstår inte hur stor global skada korruptionen gör i dag, hur fattiga blir fattigare och hur pengar matas nerifrån och upp och hur det stärker diktaturer och korrupta ledare, säger hon.

När det gäller Sandvik känner hon sig dock lugn, inte för ett det saknas problem utan för att problemen tas på allvar. I bolagets hållbarhetsredovisning redogörs det för hur många korruptionsfall som inträffat under det gångna året. Det hör inte till vanligheterna att storbolagen gör det och det väcker i sin tur frågor, menar hon. Har svenska storbolag mirakulöst nog aldrig stött på korruption i Kina, Indien eller Afrika?

För 2010 konstaterades det att ett 40-tal fall av trakasserier, bedrägerier och ren korruption inträffat inom Sandvikkoncernen. Samtliga fall utreddes och i flera av dem slutade det med avskedanden.

– Inköp till exempel, är ett problemområde. Det kan vara frågor som rör kickbacks (en sorts muta) där Sandvik använder sig av en sämre leverantör för att någon på Sandvik gynnats väldigt länge av den leverantören.

I CSR i Praktiken skriver Parul Sharma att många svenska företag väljer att ha en ”pragmatisk” inställning till korruption, att man tittar åt andra hållet eller tar in agenter som får ”arvoden” för att se till att affärer går i lås, att tillstånd utfärdas, att kontrakt uppfylls och att uppförandekodblanketter fylls i. Sedan låtsas företagen som om det är en del av den lokala kulturen.

”Jag har sagt det förut och kommer att säga det om och om igen; att hävda att korruption är en del av en lokal affärskultur är lika dumt som att hävda att hedersmord är en del av lokal familjekultur.”

Fotnot: CSR står för Corporate Social Responsability – företagens samhällsansvar – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Man förstår inte hur stor global skada korruptionen gör i dag, hur fattiga blir fattigare och hur pengar matas nerifrån och upp och hur det stärker diktaturer och korrupta ledare

Mer läsning

Annons