Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken energi bekräftar ägarskap i ProWin

/

Sandviken Energis tidigare ledning skrev under avtalet som gjorde bolaget till delägare i elbolaget Bixia ProWin – utan att informera varken styrelsen eller kommunledningen.

– Det hade de inte mandat att göra. Jag måste säga att jag är förvånad, säger kommundirektören Ann-Katrin Sundelius.

Annons

Efter att GD avslöjat att det kommunala energibolaget är delägare i Bixia ProWin, något som de själva inte kände till, vidtar nu bolagets nya ledning och styrelse åtgärder.

I ett pressmeddelande som Sandviken energi skickade ut sent under onsdagseftermiddagen säger Ann-Katrin Sundelius att de nu måste undersöka huruvida de påskrivna dokumenten är bindande.

När GD under tisdagen konfronterade Sandviken Energi AB:s nuvarande ledning med uppgiften att bolaget gått in som ägare i Bixia ProWin AB under 2012 så reagerade man med förvåning.

– Vi har inte skrivit på några papper om att gå in i Bixia Prowin. Det finns inget som helst beslut om det i styrelsen eller i fullmäktige, sa Ann-Katrin Sundelius, som är tillförordnad vd för det av kommunen helägda Sandviken Energi AB, SEAB.

Inte heller nye ordföranden Tomas Kärnström kände till delägarskapet.

Men under onsdagen kunde Ann-Katrin Sundelius bekräfta att det faktiskt finns ett dokument som visar att SEAB gått in i Bixia Prowin.

– Det är ett papper som Alfons Kubulenso och Jan Davik har skrivit på. När jag pratade med Bixias vd (Tom Istgren) så informerade han inte mig om det, säger hon.

Alfons Kubulenso och Jan Davik var vd respektive ordförande i SEAB fram till i höstas då båda under tumultartade former lämnade bolaget, främst till följd av allt för vidlyftig representation.

Ann-Katrin Sundelius säger att hon är förvånad över att SEAB:s tidigare ledning inte förstod att de inte hade mandat att gå in i ProWin. Vilka konsekvenserna blir av att de faktiskt gjorde det vet hon inte. ProWins verksamhet bedöms vara betydligt mer riskfylld än Bixia AB:s, som i dag i huvudsak innehåller elhandelsdelen.

– Vi kommer att ta upp detta på nästa styrelsemöte. Det som är tursamt nu är att vi fått insyn i frågan så att vi kan agera. Men jag vill inte gå händelserna i förväg, säger hon.

Kent Byman, informations- och marknadschef i SEAB samt styrelseledamot i Bixia AB sedan Alfons Kubulenso avgått, var under onsdagen i Linköping för att delta vid Bixias styrelsemöte. Han passade då på att ta upp frågan om ProWin med Tom Istgren.

– Jag har fått papper i dag som visar att Alfons Kubulenso och Jan Davik har skrivit på om delägarskap i Bixia Prowin AB.

Men det har också visat sig att den före detta vdn har varit med bildat bolaget. Det finns belagt genom styrelseprotokoll som GD har tagit del av. Men att ta sig ur detta avtal kan visa sig vara svårare än att träda in i det.

– Det kan bli väldigt problematiskt att ta sig ur bolaget om vi är delägare. Det är lättare att skriva på ett papper och gå in i ett bolag än vad det är att ta sig ur det. Den omvända processen är mycket mer komplicerad, säger Jörgen Sjöstedt, Mp, ledamot i Sandviken energis styrelse.

GD har sökt Jan Davik och Alfons Kubulenso men ingen av dem har gått att nå.

Mer läsning

Annons