Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken gillar förslaget

Gävle kommun vill ändra i detaljplanen och göra möjligt att utvidga handelsområdet i Valbo. Planförslaget omfattar cirka 72 000 kvadratmeter bygg-area.

Annons

Politikerna i Sandviken ställde sig i går positiva till förslaget. Men Per- Johan Emtell, MP, är tveksam.

– Jag befarar att vi kan få en annan utveckling.

Under gårdagens kommunstyrelse i Sandviken skulle politikerna lämna ett remissvar i frågan. Kommunen ställer sig positiv till en utökning av handelsområdet och Sandviken har tidigare uttalat sitt stöd för en utvidgning av handelsområdet.

Argumentet gör gällande att det är angeläget att möta konkurrens från handel i närliggande regioner. Sandviken hade dock gärna sett en grundligare redogörelse för hur utbyggnaden påverkar den egna kommunen.

Per-Johan Emtell, MP, lämnade in ett särskilt yttrande i frågan. Han menar att Sandvikens svar är otydligt genom att man både är positiv men samtidigt vill ha en vidare utredning av hur handeln i kringliggande kommuner påverkas.

Även Mikael Rosén, V, hade invändningar mot remissvaret.

– Jag ser negativa konsekvenser med en utbyggnad av Valbo Köpstad. Det utarmar den lokala handeln, det blir dålig miljö med den ökade biltrafiken och det tar jordbruksmark i åtagande.

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Kärnström, S, flikade dock in att handeln i Sandviken har ökat med 13 procent sedan 2007, på grund av ökad konkurrens.

Men Emtell ser det ur en annan vinkel och menar att det som var sant då inte behöver vara det i dag.

– Jag befarar att vi kan få en annan utveckling.

Det föreslagna remissvaret, som ställer sig positivt till en utbyggnad, röstades dock igenom.

Mer läsning

Annons